Šef NATO-a očekuje nove borbene skupine u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj

23.03.2022. 19:52:00

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da će savez vjerojatno poslati nove borbene skupine u istočne članice: Bugarsku, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku usred sve veće zabrinutosti zbog tekućeg sukoba Rusije s Ukrajinom, izvijestio je CNBC.

“Očekujem da će se čelnici složiti da ojačmo položaj NATO-a u svim domenama uz velika pojačanja u istočnom dijelu saveza na kopnu, u zraku i na moru”, rekao je Stoltenberg na sastanku čelnika NATO-a u Bruxellesu u Belgiji.

Ukrajina koja traži članstvo u NATO-u graniči s četiri zemlje članice tog saveza: Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. Stoltenberg je također rekao nazočnim medijima kako savez planira dostaviti dodatnu vojnu opremu Ukrajini u nastojanju da se zaštiti od kemijskog, biološkog, radiološkog kao i nuklearnog oružja. Stoltenberg je odbio govoriti konkretnije o tome što bi takva potpora uključivala. Šef NATO-a je također spomenuo da bi, ako Rusija iskoristi kemijsko oružje protiv građana Ukrajine, to bitno “promijenilo prirodu sukoba”. Stoltenberg je istaknuo da su ruske snage ranije već koristile kemijsko oružje tijekom napada na Siriju. “To bi bilo očito kršenje međunarodnog prava i imalo bi dalekosežne posljedice”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg tvrdi, da bi, osim toga, “Rusija trebala zaustaviti ovu opasnu i neodgovornu nuklearnu retoriku. Ipak, neka nemaju sumnje u našu spremnost da zaštitimo i branimo saveznike od svake prijetnje u bilo koje vrijeme. Rusija mora shvatiti da nikada ne može pobijediti u nuklearnom ratu”, rekao je uoči sastanka nacionalnih čelnika zapadnog vojnog saveza u Bruxellesu. “NATO nije dio sukoba… on pruža podršku Ukrajini, ali nije dio sukoba”, prenio je Reuters i ovu nešto pomirljiviju poruku bivšeg norveškog premijera. Jens Stoltenberg je trebao otići s pozicije glavnog tajnika NATO-a početkom ove godine, ali je u međuvremenu ipak najavljeno da će ostati na toj funkciji do kraja godine.

Otkako je Rusija prošlog mjeseca započela invaziju na Ukrajinu, NATO je rasporedio preko 140 000 vojnika u regiji. U Europi sada ima 100 000 američkih vojnika, što je najveći broj od 2005., piše Axios.

Izvor: geopolitika.news/Foto:fah

Izvorni autor: F.F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.