Šef privatne vojske Wagner optužuje rusko vojno zapovjedništvo za laži u vezi situacije u Ukrajini

22.06.2023. 17:47:00

Evgenij Prigožin, poznat kao šef ruske privatne vojske Wagner, iznio je ozbiljne optužbe protiv vojnog zapovjedništva u Moskvi, tvrdeći da skrivaju istinu o situaciji na bojišnici u Ukrajini od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je u poruci objavljenoj na komunikacijskoj platformi Telegram optužio ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova da iznose lažne informacije u nadi da će Putin povjerovati u njihove tvrdnje.

Prema Prigožinovim riječima, ukrajinske snage su postigle značajne uspjehe, dok se gubici s ruske strane prikrivaju i suočavaju se s velikim problemima. Šef Wagnera naglasio je važnost hitne mobilizacije kako bi se spriječio eventualni ruski poraz u ratu.

S druge strane, ministar obrane Šojgu izvijestio je Putina o gubicima ukrajinske strane, uključujući uništenje brojnih tenkova. Šojgu je istaknuo da je ukrajinska protuofenziva usporila nakon 16 dana vojnih aktivnosti zbog gubitaka koje su pretrpjeli. Također je izvijestio da se neprijatelj trenutno reorganizira za nove napade. Na pitanje o mogućim rizicima zbog zapadne isporuke teškog naoružanja Kijevu, Šojgu je izjavio da ne vidi trenutnu prijetnju i da ruske oružane snage formiraju rezerve radi osiguranja stabilnosti.

Situacija na terenu u Ukrajini ostaje napeta, a ove suprotstavljene izjave vojnog zapovjedništva i šefa privatne vojske Wagner samo povećavaju zabrinutost i otvaraju pitanja o stvarnom stanju i tijeku sukoba.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/rat u Ukrajini

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.