Šef Wagnera upozorio Moskvu: Prijeti nam napad velikih razmjera, znam i kada

21.03.2023. 11:42:00

Dodao je da će dati vlastiti plan kako se suprotstaviti Ukrajini, ali nije otkrio kako je saznao za navodnu predstojeću ofenzivu.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin upozorio je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da Kijev planira ofenzivu kako bi odsjekao snage Wagnerove grupe od glavnine moskovskih trupa. Šef plaćeničke jedinice je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji tvrdio da je "napad velikih razmjera" planiran za kraj ovog mjeseca ili početak travnja. Prigožin je naime, pisao Šojguu.

"Tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako biste spriječili da privatna vojna tvrtka Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica za specijalna vojna operacija", rekao je.  

Dodao je da će dati vlastiti plan kako se suprotstaviti Ukrajini, ali nije otkrio kako je saznao za navodnu predstojeću ofenzivu.

Kako su danas izvijestili britanski obavještajci opće je poznato da je ruska plaćenička skupina koristila osuđenike za borbu za Vladimira Putina na istoku zemlje. Wagner je ovim zatvorenicima obećao slobodu nakon šest mjeseci službe - i čini se da je Putin odobrio da se ovo obećanje ispuni. No pitanje koje postavljaju je: Može li to stvoriti društvene probleme? 

"U nadolazećim tjednima tisuće ruskih osuđenika koji su se borili za Wagnerovu grupu vjerojatno će biti pomilovani i pušteni. Iako je otprilike polovica regrutiranih zatvorenika vjerojatno ubijena ili ranjena, dokazi iz Rusije sugeriraju da skupina ispunjava svoje obećanje da će osloboditi preživjele. Potvrde izdane oslobođenim veteranima Wagnera tvrde da su potvrđene dekretom predsjednika Putina. Iznenadni priljev često nasilnih prijestupnika s nedavnim i često traumatičnim borbenim iskustvom vjerojatno će predstavljati značajan izazov za rusko ratno društvo", stoji u izvješću Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Wagneru je sada zabranjeno novačiti zatvorenike, a analitičari kažu da bi to mogao biti dio pokušaja Kremlja da smanji svoj utjecaj, pri čemu se smatra da osnivač Jevgenij Prigožin postaje previše moćan.

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Maša Ilotić Šuvalić/Foto: SZ-YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.