Selak o Srbiji i kupovini Rafale aviona: ‘Čula žaba da se konj potkiva…’

10.04.2024. 17:03:00

LEGENDARNI PILOT

Nakon što je Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nabavila borbene francuske avione Rafale, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je kupnju istih aviona, i to čak njih 12. Navodno, riječ je o avionima vrijednosti tri milijarde eura…

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

Zanimljivo je da Srbija tako prelazi na NATO-ovo naoružanje, iako tvrdi da neće u taj političko-vojni savez, a upravo stoga oglasilo se Ministarstvo obrane Srbije koje je na samom početku naglasilo kako je riječ o najsuvremenijim letjelicama tog tipa.

“Ocjene iznešene u javnosti da predmetna nabavka predstavlja navodno kršenje vojne neutralnosti Republike Srbije krajnje su neutemeljene i nekompetentne. Vojna neutralnost naše zemlje odnosi se na opredeljenje Republike Srbije da ne pristupa niti jednom postojećem vojnom savezu te da sve odluke o pitanjima svoje obrane donosi samostalno i da za njih preuzima punu odgovornost.”

Selak: “To nije borbena eskadrila, ništa bez 20 aviona”

O nakani Srbije da od Francuza kupi nove Rafale, oglasio se i najpoznatiji ratni pilot Ivan Selak: “Evo, sada i Srbija kupuje iste avione. Ne znam što da pametno kažem na to, osim ‘čula žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu”.

No, stavljajući šalu na stranu, Selak kaže kako je kupovina ovih aviona i u slučaju Hrvatske, kao i Srbije – besmislica: “Sa 12 aviona nema govora o zaštiti zračnog prostora. Zna se što je borbena eskadrila… Eskadrilu čini barem 20 suvremenih aviona. Ako se kupi 12, odmah treba računati na to da će biti upotrebljivo samo pola”, kaže nam legendarni pilot.

Smatra da su borbeni zrakoplovi prošlost: “Dronovi su in”

On dodaje i kako se paradigma ratovanja još od prošlog stoljeća intenzivno mijenja: “Zaštita zračnog prostora postala je nešto sasvim drugo. Borbene zrakoplove zamijenili su borbeni dronovi, pa pogledajte druge zemlje. Ovaj ogroman kapital koji se ulaže u borbene zrakoplove, trebalo je rapodijeliti po drugim obrambenim sektorima kao što je npr. mornarica”.

Podsjetimo, avion Rafale F3-R francuskog proizvođača Dassault Aviation, dvomotorni je višenamjenski borbeni avion 4.5+ generacije opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, elektroničkim radarom novije generacije RBE2 uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja zrak-zrak i zrak-površina što ga čini jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ivan Selak/arhiva/PDN

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.