Selak Raspudić poklopila Bauka i predložila da se jedna saborska dvorana nazove po Kati Šoljić

30.03.2023. 14:43:00

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić predložila je da se jedna dvorana ili salon u Hrvatskom saboru nazove po majci hrvatske domovine Kati Šoljić, prenosi Narod.hr.

Zastupnik Arsen Bauk predložio je saborskom Odboru za ravnopravnost spolova da se “interpretativnom izjavom” pojasni citat Ante Starčevića o hrvatskim „muževima“ na pločici postavljenoj na ulazu u sabornicu kako bi se dokazala predanost Sabora ravnopravnosti spolova. To je naišlo na negativnu reakciju većine u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, pri čemu je predsjednica Odbora Selak Raspudić istaknula sljedeće:

Selak Raspudić Bauku: Triput ste birali muške predsjednike Sabora

„Politička prošlost možda ne pripada ženama jer zbog povijesnih okolnosti trag prve hrvatske političarke Mare Matočec nije usporediv s onim koji je ostavio njezin stranački kolega Stjepan Radić, ali ono što nam sasvim sigurno može pripasti je naša sadašnjost i budućnost. A tu se, kolega Bauk, baš i niste iskazali. Triput ste birali predsjednika Hrvatskog sabora i triput je to mjesto otišlo muškarcima (Tomčić, Šprem, Leko)“.

No, s obzirom da se na sjednici Odbora također otvorilo pitanje treba li neku od dvorana nazvati i po ženi jer sve sadašnje dvorane nose imena po muškarcima, pa čak i po bojama, predsjednica Odbora Selak Raspudić uputila je Odboru za ravnopravnost spolova konkretnu inicijativu da se jedna dvorana ili salon u Hrvatskom saboru nazove po majci hrvatske domovine Kati Šoljić sa sljedećim obrazloženjem:

„Ako je Ante Starčević otac hrvatske domovine, onda je sasvim sigurno majka samostalne Hrvatske, s obzirom na žrtvu koju je prinijela njezinom nastajanju, Vukovarka Kata Šoljić. I ne samo ona, nego i sve hrvatske majke, koje, premda same nisu bile u povijesnoj prilici politički djelovati, su donijele na svijet i sasvim sigurno utkale ljubav prema domovini i Jelačiću i Kvaterniku, Šokčeviću, Mažuraniću, Radiću, Kukuljeviću, Draškoviću i Anti Starčeviću po kojima se danas zovu saborske dvorane“, rekla je Selak Raspudić.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:screenshot/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/narod.hr/vpp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.