Sezonu smo trebali završiti kao turistički pobjednici Mediterana, ali zabili smo si autogol

21.08.2020. 11:48:00

Na jučerašnji dan Hrvatska je imala 255 novozaraženih, a Njemačka 1700. Značajno više. Ali, kad to stavimo u omjer s brojem stanovnika dolazimo do podatka da je u četvrtak Hrvatska imala 63 oboljela na milijun stanovnika, a Njemačka njih 20.

U iduća dva-tri dana bit će potpuno jasno gdje smo s preostalim dijelom sezone i kako će se stvari dalje razvijati s turističkim prometom na Jadranu, slažu se svi turistički operativci u Hrvatskoj i njihovi partneri u inozemstvu, komentirajući najnovija zbivanja vezana uz odluke nekih zemalja da Hrvatsku stave na svoje "crvene" liste zbog epidemiološke situacije.

Najprije je svoju odluku o proglašavanju Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije u skupinu rizičnih zemalja objavio u četvrtak ujutro njemački institut Robert Koch, da bi se tijekom dana sa zebnjom iščekivala najavljena odluka Slovenije o sličnim mjerama, baš kao i ona iz Londona, koji želi Hrvatsku staviti u skupinu zemalja u koje ne preporučuje putovanje svojim građanima.

Odluka Nijemaca došla je u najgore vrijeme za goste iz Bavarske, kojima su u tijeku školski praznici koji traju do 13. rujna, baš kao i za one iz Baden Wurtenberga, kojima školski raspust traje do 7. rujna. Turisti iz te dvije regije ujedno su bili i najbrojniji u ovom dijelu godine na Jadranu, a prema dosadašnjim rezervacijama očekivali su se njihovi značajni dolasci i u iduća dva tjedna, koji bi se sada mogli zaustaviti isključivo na sjevernim jadranskim turističkim regijama.

Sve je to iznimno negativno odjeknulo u turističkim krugovima u zemlji gdje se još odmara gotovo 700 tisuća uglavnom stranih gostiju, a rezervacije dolazaka gostiju za kraj kolovoza i rujan bile su odlične. Umjesto da smo sezonu završili kao turistički pobjednici Mediterana, što smo bili od lipnja do prije dva tjedna, mi smo dali autogol i praktično prosuli sve dobro što smo do sada napravili, slažu se svi.

Vraćanje novca

- Imali smo stoljetnu šansu pokazati da se znamo nositi bolje od drugih s velikim problemima pandemije i u tome smo dugo uspijevali, a sada ćemo biti za naše propuste i greške kažnjeni gubitkom posezone koja je mogla i trebala biti dobra. Jedino što sada možemo jest "poklopiti se po ušima", kako narod kaže, priznati svoje greške i poručiti svima da smo iz njih izvukli pouku i da ćemo sigurno biti bolji i sigurniji u 2021. godini.

Očekujem veliki pad prometa u idućim danima i rujnu, jer je to neminovno. Zanemarili smo oprez i opustili se, stvarali pobjednički mentalitet umjesto da smo pazili na svaki detalj. Sada više ne možemo napraviti puno jer stvari više ne ovise o nama - kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa iz Njemačke, koji bi upravo u sljedeća tri tjedna imao na Jadranu najviše gostiju u ovoj godini zbog školskih praznika u Bavarskoj, odakle dolazi trećina svih Nijemaca u Hrvatsku.

Na pitanje što će touroperatori napraviti s otkazima putovanja, potvrđuje da ih već ima, a da oni kao organizator putovanja svakom gostu koji ne želi putovati u Hrvatsku vraćaju novac u cijelosti ili nude mogućnost prebukiranja za 2021. godinu. Zbog toga bi, kaže, mnogi touroperatori mogli imati velike financijske probleme jer im osiguranje neće u cijelosti pokriti te troškove.

- Potencijalni rizici za epidemiološku situaciju su bili poznati i prije mjesec dana, a to su prije svega bili ulasci iz "trećih" zemalja, svadbe i noćni klubovi, i nikoga to nije moglo iznenaditi. Imali smo sve u svojim rukama i sve smo uprskali. Srećom, još uvijek znamo da nemamo niti jedan slučaj da se neki gost u Hrvatskoj zarazio u smještajnom objektu, hotelu, kampu, i to treba ponavljati kao ulog za 2021. godinu. Nažalost, neki objekti se već zatvaraju nakon što je Austrija objavila svoje odluke - kazao nam je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Značajne posljedice

Splitsko-dalmatinska županija posebno će biti pogođena time što ju je Njemačka svrstala u rizične regije, jer su Nijemci u njoj trenutačno na drugom mjestu po brojnosti i odmara ih se oko 18 tisuća.

- Situacija s njemačkom odlukom je vrlo teška i sigurno će imati značajne posljedice za nastavak sezone u našoj županiji, jer su rezervacije i najave dolazaka iz Njemačke bile dobre. Trenutačno Splitsko-dalmatinska županija ima 114 tisuća gostiju, što je 68 posto lanjskih rezultata. Značajna su nam još tržišta Poljske, Češke i Slovačke, čijih je gostiju najviše trenutno i nadamo se da će se epidemiološka situacija popraviti kako bi se posezonski aviopromet nastavio u planiranom obujmu - kazao nam je Joško Stella, direktor TZ-a Županije.

Iz Velike Britanije, iz koje se također, prema pisanju britanskih medija, svakog trenutka očekuje slična odluka prema Hrvatskoj, trebalo je do kraja rujna letjeti više od 600 avionskih linija prema Puli, Splitu i Dubrovniku, za koje neki prijevoznici već najavljuju smanjenje ili ukidanje tolikog broja letova. Idući dani bit će presudni za ovogodišnju sezonu, a ovisit će prije svega o izvješćima o broju oboljelih na Jadranu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Ružica Mikačić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.