Šibenski branitelji traže pregled niskodoznim CT uređajem u sklopu sistematskog

28.06.2022. 20:40:00

Predsjednik Šibensko-kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Tomislav Čolak uputio je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu otvoreno pismo, u kojem moli da se što hitnije u sistematski pregled branitelja uključi i dijagnostička pretraga niskodoznim CT uređajem.

"Molimo vas gospodine ministre da što hitnije u sistematski pregled hrvatskih branitelja uključite i dijagnostičku pretragu niskodoznim CT uređajem te tako omogućite spašavanje života još živih hrvatskih branitelja. Republika Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja ne smije pasti na ispitu o zdravstvenoj skrbi za hrvatske branitelje", poručuje Čolak u pismu potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja.

Naglašava pritom da dijagnostička metoda niskodoznim CT uređajem broj umrlih od karcinoma pluća po svjetskoj literaturi smanjuje za 25 posto.

U pismu, uz ostalo, Čolak navodi da je od 5.586 umrlih hrvatskih branitelja u 2020. godini, od raznih oblika raka umrlo 1997, od čega 658 od raka pluća, kao i da u Hrvatskoj godišnje umire 2900 osoba od raka pluća, što znači da je svaki četvrti od umrlih, hrvatski branitelj.

Osobe s predispozicijom za dobivanje ove zloćudne bolesti su stare između 50 i 75 godina života i imaju tzv. 30 pušačkih godina ili su prestale pušiti unutar 15 godina, navodi u pismu te naglašava da je danas većina hrvatskih branitelja u toj dobnoj skupini, "a nažalost najveći dio su pušači ili su prestali pušiti".

Dodaje i da danas u 16 hrvatskih zdravstvenih ustanova postoje niskodozni CT uređaji (CT koji manje zrači ali je ipak dovoljan da na plućima primijeti i najmanju promjenu u smislu karcinoma ), kao i da je preživljavanja od ove opake bolesti izvjesnije ako se karcinom pluća otkrije kada je on mali i operabilan.

"Već nekoliko godina provode se sistematski pregledi za hrvatske branitelje koji uključuju laboratorijske pretrage, EKG, RTG prsnih organa, internistički pregled, UZV abdomena i prostate, što se pokazalo nedovoljnim što se tiče i kvalitete i kvantitete pregleda. Za prevenciju malignih bolesti postoje propisani pregledi koji značajno smanjuju smrtnost postavljanjem pravodobne dijagnoze a dijagnostička metoda niskodoznim CT uređajem broj umrlih od karcinoma pluća po svjetskoj literaturi smanjuje za 25 posto", poručuje Čolak.

Izvor: hina/Foto:Pixell

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.