SILOVANJA U BUČI Grupu žena i djevojaka ruski su vojnici 25 dana držali u podrumu jedne kuće. Devet ih je sada trudno...

14.04.2022. 08:28:00

Grupu žena i djevojaka ruski su vojnici 25 dana držali u podrumu jedne kuće. Devet ih je sada trudno

Ubili su mi sina. Bilo bi bolje da su mene, rekao im je Ivan iz Buče, ukrajinskog mjesta u kojem su ruske snage počinile zločin koji je zgrozio svijet. Reporteri New York Timesa, fotograf Daniel Berehulak i novinarka Carlotta Gall, posjetili su Buču i više od tjedan dana istraživali zločin, razgovarali s preživjelima i istražiteljima.

Ruski vojnici su u povlačenju iz Buče ostavili niz mrtvih tijela po ulicama, u podrumima i dvorištima. Mnogi civili pronađeni su s prostrijelnim ranama na glavi, neki s rukama vezanim na leđima. Jedno tijelo pronađeno je obezglavljeno. Novinari NYT-a utvrdili su smrt 30 civila, neki su ubijeni u svojim kućama ili u šumi ili su zapaljeni na praznom parkiralištu. Više od 100 vreća s tijelima pokopano je u zajedničkoj grobnici na gradskom groblju.

Umirovljena učiteljica Ljudmila ubijena je ujutro 5. ožujka dok je otvarala ulazna vrata svoje kuće. Tijelo joj je ostalo ležati tu više od mjesec dana. Ljudmila je živjela s Ninom, mentalno zaostalom mlađom sestrom. Nina je pronađena mrtva na podu kuhinje. Nije jasno kako je umrla. Ljudmilina ulica Jablonska ispostavila se kao najsmrtonosnija. Nekoliko sati nakon Ljudmile tu je poginuo Ivanov sin. Ivan nije dao da mu se objavi prezime, piše NYT. U Jablonskoj ulici poginuo je i muškarac na biciklu. Do 11. ožujka satelitske snimke pokazivale su da na ulici i pločnicima leži najmanje 11 mrtvih tijela.

Ivan je sina pokopao u vrtu. Jako je teško pokopati svoje dijete, kaže. "Ne bih to poželio ni najgorem neprijatelju." Poginuli ima osmogodišnjeg sina i jednogodišnju kćer. Ne mogu svog unuka pogledati u oči, kaže Ivan. Varilac Roman Havrliuk (43) i njegov brat Sergij Dukli (46) inzistirali su da ostanu i kad su obitelji napustile Buču. Pronađeni su mrtvi u svom dvorištu. "Moj ujak je ostao zbog psa, a otac zbog kuće", ispričao je Romanov sin Nazar. U blizini je ležao mrtav i treći muškarac, i dva psa izrešetana mecima.

Nakon što su Ukrajinci uništili 20 ruskih tenkova i oklopnjaka u konvoju, Rusi su u Buči krenuli s osvetom. Volodimir Feokistov (50) izašao je iz kuće 4. ožujka, kod susjeda po kruh, iako su mu majka i brat govorili da ne izlazi. Sutradan su ga našli mrtvog na ulici. Volodimir Šepitko je nakon povlačenja ruskih snaga iz okolice Kijeva otkrio da mu je kuća opljačkana, puna smeća i pivskih boca. U podrumu su otkrili tijelo žene s ranom u glavi. Sjedila je obučena u bundu i ništa više. Gore su pronađeni poderani omoti kondoma i korišteni kondomi, piše New York Times.

To je jedan od mnogih slučajeva zlostavljanja žena, rekla je za NYT ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova. Zabilježila je teške slučajeve seksualnog nasilja ruskih vojnika u Buči i drugim mjestima. Grupu žena i djevojaka 25 dana držali su u podrumu jedne kuće. Devet ih je sada trudno, rekla je pravobraniteljica. Ruski vojnici koristili su seksualno nasilje kao ratno oružje protiv Ukrajinaca, istaknula je.

U domu za starije osobe šestero je umrlo od gladi, rekli su grobari za NYT. Pet tijela pronađeno je u podrumu dječjeg ljetnog kampa koji su Rusi koristili kao bazu. Na livadi policija je pronašla spaljena tijela pet članova obitelji, među kojima dvije žene i dijete.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Snježana Pavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.