Sindikati i vlada bez dogovora o zahtjevima prosvjetnih radnika

26.11.2019. 09:00:00

Predstavnici sindikata i vlade nisu u ponedjeljak navečer nakon sastanka u Banskim dvorima postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku i pregovore će nastaviti u utorak.

Sindikati nisu željeli iznijeti nikakav dojam sa sastanka, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam i rekao da su dvije strane “blizu rješenja”.

“Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovor je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore”, rekao je čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon sedam sati razgovora u Banskim dvorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec također nije želio iznijeti nikakve dojmove sa sastanka.

“Pregovore ćemo nastaviti sutra, štrajk se sutra nastavlja kao i do sada. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum”, rekao je.

Istaknuo je kako ne želi iznositi nikakve pojedinosti sastanka, te da se u petak “opekao” kada je to učinio.

Mihalinec je u petak navečer nakon sastanka u vladi istaknuo da je konačno održan kvalitetan sastanak s predstavnicima vlade te da se približavaju rješavanju problema, koji očekuju sljedeći tjedan, te da se štrajk se nastavlja.

Ovaj puta nije želio odgovoriti novinarima ni što je vlada ponudila, niti ima li kakvih pomaka. “Najbolje da ništa o tome ne govorimo”, rekao je.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. “Više opcija je na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja”, dodala je Šprem i istaknula kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

“Dali smo maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju, vidite i sami koliko je sastanak trajao”, dodala je.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog prosvjeda na središnjem zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, sudjelovao je i sindikat znanosti i visokog obrazovanja,

Predstojnikom Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić kazao je kako misli da ima pomaka u razgovorima, te da su oni bili “jako konstruktivni”.

“Mislim da smo blizu rješenja a razgovori se nastavljaju sutra”, rekao je Frka Petešić.

“Mi smo apsolutno svjesni nepravde koja se kumulirala kroz godine prema nastavnicima i učiteljima u osnovnom i srednjem obrazovanju i to želimo popraviti i tražimo najbolje rješenje. Puno stvari je na stolu, razgovaramo o različitim opcijama, to vam sad ne mogu otkriti, jako nam je važno da dođemo do rješenja”, dodao je.

Ranije je posebni premijerov savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji je sudjelovao u razgovorima sa sindikatima, rekao da su bili “iscrpni, kompleksni i obećavajući”.

Kusić, koji je došao u HRT-ovu emisiju Otvoreno, rekao je kako smatra da su sindikati skloni korekciji koeficijenata kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.

Policija kaže da je samo željela utvrditi broj autobusa radi sigurnosti prometa

Mihalinec je zamolio novinare da pokušaju utvrditi što je policija istraživala o prosvjednicima i kakve je popise prosvjednika radila u Krapinsko-zagorskoj županiji. “To smatramo zastrašivanjem ljudi koji su u štrajku”, rekao je novinarima.

Zvonimir Frka Petešić rekao je da je bio zatečen takvom informacijom jer je ustavom zajamčeno pravo na štrajk te se odmah raspitao kod policije.

“Rečeno mi je da to nije točno nego da se raspitivalo zbog sigurnosti u prometu koliko je autobusa u pitanju, radi regulacije prometa”, kazao je.

Takvu informaciju dobili su i predstavnici sindikata.

Međutim, njima nije jasno zbog čega su policiji takve informacije trebale samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, te su zatražili od svojih povjerenika u drugim županijama da istraže je li se to događalo još negdje.

Ističu također da su unaprijed policiji najavili oko 200 autobusa.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plaće povećane za više od 20 posto.

Plenković je u Osijeku, gdje sudjeluje na 30. obljetnici osnutka gradskog HDZ-a, istaknuo kako u vladi poštuju učitelje i njihovo pravo na štrajk, ali su im u interesu i prava djece na radovito pohađanje “onoga što je najbitnije u školskoj dobi, a to je škola”. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.