Sindikati: Ponuda Vlade je ispod očekivanja, u srijedu štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj

04.11.2019. 12:51:00

Sindikalni predstavnici zaposlenih u školstvu i visokom obrazovanju izjavili su u ponedjeljak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da će se pregovori o plaćama i štrajk u školama nastaviti, a konačnu ponudu Vlade očekuju do kraja tjedna.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić rekao je kako je sastanak protekao u poticajnoj atmosferi, ali ona nije donijela ništa konkretno, a ponuda Vlade je ispod očekivanja.

Sindikati će s Vladinom ponudom izaći pred članove

"Vlada nam je ponovila ono što smo znali i prije sastanka, a dobra je vijest da nema spora oko toga hoće li štrajk u listopadu biti plaćen", izjavio je Stipić novinarima.

Sindikati očekuju da će ponuda Vlade biti definirana do kraja tjedna, a onda će oni s time izaći pred sindikalne članove.  

"Ako ponuda bude sadržavala ono što smo danas čuli na sastanku možemo pretpostaviti kako će se naši članovi o toj ponudi očitovati. Bojim se da će se ova priča nastaviti, što znači da štrajk ide dalje", zaključio je Stipić.

Vilim Ribić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja ponovio je kako je ponuda Vlade o promjeni uredbe o koeficijentima nesuvisao prijedlog, koji nikome ništa ne jamči.

"Nemamo nikakva jamstva da će doći do porasta koeficijenata ako se čeka 1. srpnja", kazao je Ribić koji smatra da u šest mjeseci nije moguće napraviti analizu radnih mjesta sustava od 180.000 ljudi.

"Nastavnici traže da se njihovi koeficijenti izjednače s koeficijentima asistenata. Kako mi znamo  da to izjednačavanje neće biti takvo da će smanjiti koeficijente asistenata na nastavnički koeficijent", kaže Ribić.

Mihalinec: Štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec rekao je da će sindikati od Vlade dobiti ponudu u pisanoj formi te da su zatražili od Vlade očitovanje o sindikalnom prijedlogu, a u međuvremenu štrajk prosvjetnih radnika ide dalje.

"Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, no točan termin još nije dogovoren", kazao je Mihalinec dodavši da sve aktivnosti sindikata, tj. štrajk i prosvjed idu dalje prema najavljenom rasporedu.

Danas je 17. dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, štrajk ide dalje dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima dat ćemo svima koji sudjeluju u štrajk na referendumsko izjašnjavanje, najavio je Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem najavila je za srijedu veliki prosvjed kojim će sindikati nastaviti borbu za dostojanstvo zaposlenih u školama.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama danas se održava u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak će štrajkati škole u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

U srijedu će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, a sindikati će organizirati novi prosvjed na Markovu trgu.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.