‘SINOVI USTAŠA I PARTIZANA SKUPA SU BRANILI HRVATSKU’ Bulj zagrmio u obranu HOS-ovaca: ‘Za dom spremni meni je prihvatljiv’

11.04.2022. 11:40:00

Pripadnici IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u nedjelju su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika svojim poginulim suborcima u Splitu obilježili 31. godišnjicu osnivanja te postrojbe. Zbog simbola i uzvika koji su se mogli vidjeti i čuti tom prigodom ponovno su se u javnosti podigle tenzije.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a i umirovljeni pukovnik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik potpredsjednika vlade i ministra branitelja Tome Medveda. Tijekom govora Prkačin je rekao da je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a Raos da ‘nije bilo 10. 4. 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske’.

Ubrzo su krenule pljuštati reakcije. Svoje mišljenje o svemu u ponedjeljak je prije sjednice županijske Skupštine rekao i župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban.

‘HOS je legitimna postrojba’

“Deveta bojna HOS-a je legitimna i obrambena vojna jedinica. Ona je postojala za vrijeme Domovinskog rata. Moj stav je kristalno jasan. Nadalje, ne mogu komentirati izaslanika Ministarstva branitelja na jučerašnjem obilježavanju. A ovo što se događa i s kojim datumom poklapa, ja se ne slažem. Meni je jasno da moram poštivati poginule branitelje iz svih vojnih jedinica”, rekao je Boban.

Zbivanja je komentirao i Miro Bulj.

“Domovinski rat je temelj Hrvatske, kada smo na zajedništvu, sinovi partizana i sinovi ustaša i unuci zajedno branili Hrvatsku. HOS je legitimna postrojba, koja je dobila na taj datum pečat i to za vrijeme Vlade Ivice Račana. Prema tome, ‘Za dom spremni’ iz Domovinskog rata je za mene prihvatljiv”, rekao je Bulj.

Na pitanje smatra li da se Vlada treba ograditi od izjave Raosa o NDH odgovara: “Na Domovinskom ratu je nastala moderna hrvatska država i bilo kakve paralele s Drugim svjetskim ratom nisam nikada povlačio niti ću. Ostavimo ga povijesti. Što se tiče izjave Raosa, pitajte Vladu, Milorada Pupovca i premijera Andreja Plenkovića”.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Facebook

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.