ŠIRE SE NOVI SOJEVI VIRUSA, A S NJIMA I GLASINE: Ovo su četiri mita o novim varijantama Covida-19 u koje ne treba vjerovati

03.02.2021. 15:38:00

Još uvijek nema podataka koji bi potvrdili uzrokuju li nove varijante virusa težu kliničku sliku ili više smrtnih ishoda, stoga ne vjerujte svemu što čujete

U proteklih mjesec dana vijesti o novim varijantama virusa SARS-CoV-2 pojavile su se širom svijeta: prvo u Ujedinjenome Kraljevstvu, zatim u Južnoj Africi i Brazilu, a sada su ti sojevi otkriveni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvješća su uznemirujuća. Mnogi od nas napokon su se nadali boljim danima, zahvaljujući uvođenju cjepiva i blagom padu stope oboljenja u zemlji. Umjesto toga, stručnjaci za zarazne bolesti upozoravaju da će sljedećih šest do 14 tjedana možda biti “najmračnije” razdoblje pandemije ako ne budemo oprezni.

Vraćeni smo u razdoblje stvarne znanstvene nesigurnosti, ali to također nisu sve loše vijesti. Borite se da uopće shvatite što se događa? Niste jedini. Donosimo četiri uobičajena mita o varijantama bolesti Covid-19 i nekoliko detalja o onome što zasad znamo (a i ne znamo).

1. Novi sojevi iznenadili su zdravstvene stručnjake

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objasnili su da se virusi neprestano mijenjaju mutacijom te da se očekuje pojava novih inačica virusa. Od početka pandemije, zdravstveni stručnjaci bili su itekako spremni za razvoj i širenje novih sojeva.

“Varijante nisu neočekivane”, rekla je Priya Soni, dječja specijalistica za zarazne bolesti. Dodala je kako se čini da koronavirus zapravo mutira sporije nego ostali virusi, uključujući i onaj koji izaziva sezonsku gripu.

Međutim, činjenica da su se ove varijante brzo proširile sugerira da su one postojale i prije nego što su ih zdravstveni stručnjaci detektirali. To je dijelom i zato što se premalo sekvencioniralo. CDC piše da se čini kako je soj otkriven u Južnoj Africi bio prisutan čak mjesecima prije nego što se o njemu počelo izvještavati.

2. Novi sojevi mnogo su opasniji od onog izvornog

Još uvijek nema podataka koji bi potvrdili uzrokuju li nove varijante virusa težu kliničku sliku ili više smrtnih ishoda. Britanski znanstvenici nedavno su izjavili da se čini kako je britanski soj zarazniji i smrtonosniji. Objasnili su to na primjeru: da je 1000 muškaraca starijih od 60 godina zaraženo, izvorni virus vjerojatno bi uzrokovao smrtni ishod kod njih 10, a nova varijanta kod njih 13 ili 14.

No, razlog može biti i to što su nove varijante prenosivije, a ne zato što sami sojevi uzrokuju smrt. Nove varijante “šire se lakše i brže od ostalih varijanti – što može dovesti do većeg broja novooboljelih”, navodi CDC. To bi moglo dovesti do više hospitalizacija i moguće više smrtnih slučajeva.

Stručnjaci očekuju da bi se moglo pojaviti više varijanata, ali to ne znači da će one biti opasnije. Eric Vail, ravnatelj programa molekularne patologije, kazao je da virusi mutacijom obično postaju zarazniji i manje virulentni.

3. Trenutna cjepiva nisu učinkovita protiv novih sojeva

Prema dosadašnjim podacima, Modernino i Pfizerovo cjepivo pružaju određenu zaštitu protiv novih varijanti Covida-19, no u nešto su manjoj mjeri učinkovita protiv soja iz Južne Afrike. Obje tvrtke rade na tome da ojačaju cjepiva kako bi ona bila učinkovitija protiv novih varijanti.

4. Ne možemo spriječiti širenje novih sojeva

Iako se nove varijante virusa brže šire, postojeće epidemiološke mjere, koje su usporile izvorni soj virusa, mogu usporiti i širenje novih sojeva, piše Huff Post.

Dakle, i dalje je potrebno nositi masku, održavati distancu i redovito prati ruke. Osim toga, stručnjaci navode da je cjepivo naš jedini alat u borbi s koronavirusom te da je potrebno što prije procijepiti što veći broj ljudi kako bismo konačno pobijedili u ovoj borbi.

Izvor: net.hr/Danas.hr/PDN/Foto: Shutterstock

Izvorni autor: Magazin.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.