SITUACIJA SE ZAKOMPLICIRALA Osmero uhićenih Hrvata ipak još ne može na slobodu, evo zašto

16.01.2023. 19:36:00

 

Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji pod sumnjom u trgovinu ljudima u ponedjeljak su trebali izaći na slobodu, no to se nije dogodilo jer se od njih traži da plate vizu koja košta 1000 dolara po osobi

Unatoč tome što su Hrvati kojima se u Zambiji sudi zbog optužbi za krijumčarenje djece danas trebali biti pušteni da se brane sa slobode, to se još uvijek nije dogodilo. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, moraju prvo platiti vize koje koštaju 1000 dolara po osobi, piše Dnevnik.hr.

Slučajem će se baviti i Europski parlament jer je hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić inicirao rezoluciju o međudržavnom posvojenju. 'U vrlo kratkom vremenu dobio sam podršku većine klubova zastupnika. Ovom rezolucijom pozivamo države članice EU da privremeno ili trajno obustave posvojenja iz Konga i država sa sličnim problemima dok se ne uspostave učinkoviti mehanizmi zaštite djece, ali i posvojitelja, i da države članice bolje nadziru rad agencija za posvojenje koje se često vode samo profitom, a ne dobrobiti djeteta', rekao je Ilčić.

Četvero djece, koja već imaju sve hrvatske dokumente, OIB i putovnice, za sada je smješteno preko zambijskog centra za socijalnu skrb te još uvijek nije dopušten pristup predstavnicima uhićenih Hrvata.

Osim jamčevine, osumnjičeni Hrvati sudu su prije izlaska na slobodu morali predati i putne isprave te dokaz da je svatko od njih pronašao po dvoje zambijskih državljana koji će za njih jamčiti, u čemu im pomaže odvjetnik po službenoj dužnosti, ali i odvjetnik kojeg su sami angažirali uz pomoć hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, koje im pruža konzularnu pomoć.
  •  

Zambija: Uhićeni Hrvati pušteni da se brane sa slobode

Foto Stringer

Zambiju neće smjeti napuštati tijekom cijelog trajanja postupka koji bi se mogao odužiti i na nekoliko mjeseci, a za to vrijeme moraju naći i smještaj u Ndolu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Stringer

Izvorni autor: I.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.