Situacija u Karlovcu je ozbiljna, bolnica će od ponedjeljka raditi samo za hitne i onkološke pacijente

17.04.2021. 17:53:00

Zbog pritiska covid pacijenata karlovačka bolnica će od ponedjeljka raditi samo za hitne i onkološke pacijente, izvijestio je u subotu Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Građane su uputili da sva pitanja o cijepljenju i covidu mogu doznati na telefonskom broju 113.

Ravnatelj karlovačke bolnice Nikša Antica rekao je da je od početka pandemije uhospitalizirano u bolnicama u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi 1.200 covidnih pacijenata, a samo od 1. travnja do danas je zaprimljeno njih 230, te ih je sada na bolničkom liječenju 144, i to 71 pacijent u Karlovcu, od kojih je sedam na respiratoru i četvero na visokom protoku kisika.

U Ogulinu je 38 pacijenata i u Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi 35. U Dugoj Resi je zarazu donijela jedna pacijentica, te se bolest proširila, iako su se, kako je rekao Antica, poštivale sve epidemiološke mjere. No sretna je okolnost da 34 zaraženih imaju blagu kliničku sliku, a samo je jedna pacijentica prebačena u karlovačku Opću bolnicu.

Razlog za zabrinutost daje i podatak da je prosječna dob hospitaliziranih pala sa oko 77 na 70 godina, te da je prosječna dob pacijenata na respiratoru također 70 godina. Sada je u Karlovcu najmlađem pacijentu na bolničkom liječenju 47 godina.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je, nakon što je pomogla u docjepljivanju građana na karlovačkom mobilnim punktu, da je prosječna dob hospitaliziranih u Hrvatskoj 74 godine, tako da je u Karlovcu situacija i ozbiljnija.

Navela je da se u hitnim službama utrostručio broj poziva vezanih na pandemiju, te je zamolila da građani za pitanja o covidu i cijepljenju više koriste broj 113, besplatan, na koji mogu svaki dan od 8 do 21 sat dobiti sve potrebne informacije.

Do sada je u Hrvatskoj procijepljeno 671.000 ljudi, a u Karlovačkoj županiji 20.840 ljudi, rekao je ravnatelj Županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić i najavio da će tjedno u buduće dolaziti minimalno po pet tisuća doza, tako da bi se do kraja lipnja procijepilo još minimalno 60.000 ljudi, odnosno oko 60 posto stanovništva.

U treću fazu, znači cijepljenje stanovništva mlađeg od 65 godina, mogli bismo ući u prvom tjednu svibnja, najavio je Zoretić, te rekao da se radi na formiranju prioritetnih skupina, a to su: gospodarski subjekti, turistički djelatnici, ugostitelji, prosvjeta, predškolske ustanove i novinari.

Danas su se u Karlovcu docijepile 462 osobe, koje su se prije šest tjedana cijepile s prvom dozom. Zavod je od HALMED-a zatražio pregled prijava nuspojava, te će javnost o tom izvješću biti obaviještena kad ono stigne.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj je županiji 169 novih covid pozitivnih pacijenata, te su tri osobe podlegle toj bolesti, ukupno je oboljelih od početka pandemije 12393, a umrlih 407.

Izvor: tportal.hr/Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Izvorni autor: D. Su./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.