SJAJNE VIJESTI! Već ove godine u Hrvatskoj bi trebala početi cijepljenja protiv koronavirusa? Evo tko će prvi primiti cjepivo

10.10.2020. 08:58:00

Mnogi britanski mediji objavili su optimističnu vijest kako je moguće da prve doze cjepiva protiv koronavirusa stignu već krajem prosinca, prenosi Jutarnji list.

Ovi se planovi za skoro cijepljenje temelje na očekivanjima da će Oxfordsko cjepivo, čije je ispitivanje nedavno nakratko bilo zaustavljeno zbog nuspojava, imati ipak uspješne rezultate ispitivanja u trećoj fazi te da bi vrlo brzo moglo dobiti privremeno odobrenje.

Pokažu li se točnima te informacije, to bi značilo da bi u zemljama EU prve doze tog istog cjepiva mogle stići krajem ove ili početkom sljedeće godine, uključujući Hrvatsku. Naravno, dotad će cjepivo morati dobiti odobrenje Europske agencije za lijekove.

Europska komisija je s tvrtkom AstraZeneca, koja sa Sveučilištem u Oxfordu radi na cjepivu nazvanom Oxfordsko, ugovorila isporuku 300.000 doza po cijeni od 2,5 eura, s tim da EU na sebe preuzima naknadu štete od mogućih nuspojava. Hrvatska je od te količine rezervirala 1,5 milijuna doza, što bi sigurno bilo dovoljno da se od dolaska cjepiva u nekoliko mjeseci cijepi sva osjetljiva populacija – od starijih dio kroničnih bolesnika.

Britanci procjenjuju da bi se u toj zemlji rezerviranim dozama cjepiva cijepilo nešto manje od polovice stanovnika. Treba reći da je EK prošlog mjeseca također dogovorila i isporuku 300 milijuna doza s tvrtkom Sanofi-GSK po cijeni od 10 eura te prije tjedan dana i 200 milijuna doza s Johanson&Johansonom, s tim da postoji mogućnost kupnje još tolikog broja doza od te tvrtke. Naravno, sve to količine stizat će u pojedine zemlje sukcesivno jer su zasad proizvodni kapaciteti također ograničeni.

No, bez obzira kad će stići prve doze cjepiva, treba imati plan cijepljenja i osigurane kadrove za taj posao. Britanci kažu da će prema planu NHS-a, njihova nacionalnog zavoda za zdravstveno osiguranje, prvi na red doći korisnici domova za starije te svi zaposlenici tih ustanova.

Slijedit će cijepljenje svih starijih od 80 te zdravstvenih i socijalnih radnika, potom će se cijepiti svi stariji od 65 godina. I mlađi od 65 također će biti u prioritetu ako imaju neke kronične bolesti zbog koji su osjetljiviji na koronavirus.

Nedostatak liječnika i moguće medicinskih sestara koje inače provode cijepljenje, primjerice protiv gripe, Britanci su predvidjeli pa bi pomoć mogli biti i veterinari te farmaceuti. Također će imati mobilne timove za cijepljenje za građane koji žive u udaljenim područjima kojima je zdravstvena zaštita manje dostupna.

U Hrvatskoj tijekom sezone cijepljenja postoje i mobilni timovi koji odlaze cijepiti korisnike domova za starije, pa isti pristup može biti i za cijepljenje protiv covida-19. Naime, u domovima za starije u Hrvatskoj ima 16.645 korisnika i 6322 zaposlenika koji će sigurno biti među onima koji će dobiti prve doze novog cjepiva. Spomenutih 1,5 milijuna doza koliko planira zasad kupiti Hrvatska, trebalo bi biti dovoljno za oko 850.000 starijih od 65 godina, kao i za duge osjetljive skupine te za oko 75.000 zaposlenih u zdravstvu.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: Jutarnji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.