Sjećanje na ubijene Hrvate Konjica

16.07.2020. 16:15:00

Najveća hrvatska stratišta u konjičkoj općini su: Gostovići 4 žrtve, Orlište 4 žrtve, Bušćak 3 žrtve, Trusina 22 žrtve, Vrci 7 žrtava, Radešine 5 žrtava, Dubravice 5 žrtava, Podhum/Žitače 26 žrtava, Zaslivlje 3 žrtve, Orahovica 4 žrtve

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Konjic i HVIDR-e, podružnica Konjic u subotu, 18. srpnja će se održati spomen na sve poginule, umrle i nestale pripadnike HVO-a iz Konjica polaganjem vijenaca i služenjem sv. Mise. Na svetkovinu sv. Ilije 20. srpnja 1993. godine se dogodio najteži napad od strane Armije BiH na tri sela Zabrđe, Zaslivlje i Turiju, piše Večernji List BiH.

Pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane iz Konjica koji su branili svoj hrvatski narod u okruženju još uvijek su svježa sjećanja na ova događanja. Uzdignutog čela i s ponosom se sjećaju tog događaja jer su spasili svoje obitelji od masakra, pljački i najgorih zločina kakva su zadesila niz sela u koje su ušli pripadnici Armije BiH u cilju trajnog uništenja.

Prema podacima hrvatske strane za ratnog sukoba između Armije BiH i HVO-a u općini Konjic 160 Hrvata je ubijeno, a od toga je 80 odraslih civila, 7 djece i 39 zarobljenih i ubijenih vojnika HVO-a. Stradanja Hrvata u konjičkoj općini bila su veoma teška, a živote se gubilo na razne i okrutne načine.

Najveća hrvatska stratišta u konjičkoj općini su: Gostovići 4 žrtve, Orlište 4 žrtve, Bušćak 3 žrtve, Trusina 22 žrtve, Vrci 7 žrtava, Radešine 5 žrtava, Dubravice 5 žrtava, Podhum/Žitače 26 žrtava, Zaslivlje 3 žrtve, Orahovica 4 žrtve. Etničko čišćenje se iz ratnog vremena nastavilo u miru pljačkanjem kuća hrvatskog naroda, te nizom ubojstava povratnika gdje je otkriven samo jedan počinitelj.

Ovaj datum se obilježava od 1995. godine na mjesnom groblju Zabrđe i treba podsjetiti kako kompletna dokumentacija sa idejnim projektom i lokalitetom je predana u općinske institucije sa zahtjevom izgradnje središnjeg spomenika za sve poginule, umrle i nestale pripadnike HVO-a.

Do danas nitko nije odgovorio niti na bilo kakav način postupio po zahtjevu koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg Stjepan općine Konjic.

Iz organizacijskog odbora obilježavanja stradanja Hrvata Konjica pozivaju sve konjičanke i konjičane na svetu Misu zadušnicu u Crkvi svetoga Ivana Krstitelja 18. srpnja 2020. godine s početkom u 11 h.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.