SJEĆATE LI SE MUŠKARACA KOJI SU NAPISALI DA PREMIJERA TREBA GAĐATI TRULIM JAJIMA? Sud ih je oslobodio krivnje

25.03.2022. 10:52:00

Sjećate li se dvojice muškaraca koji su se pobunili protiv premijera Andreja Plenkovića uoči njegova dolaska na Maslenicu i na Facebooku napisali kako “ga treba gađati pokvarenim jajima”? Došlo je do preokreta i sud u Zadru ih je oslobodio krivnje.

“Svaki građanin ima pravo kritizirati predstavnike vlasti, mogu i vrijeđati”, rekao je  glasnogovornik zadarskog suda.

“Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima”, piše u obrazloženju odluke suda.

Dodaje se kako “sud zaključuje da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost”.

“Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, navodi se u objašnjenju odluke suda.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:twitter

Izvorni autor: S.P./7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.