"Sjeverna Koreja šalje Rusiji tisuće kontejnera streljiva"

27.02.2024. 11:17:00

JUŽNA KOREJA TVRDI:

Sjeverna Koreja otpremila je od srpnja u Rusiju oko 6700 kontejnera s milijunima komada streljiva kako bi podržala rat protiv Ukrajine, u znaku dogovora o razmjeni oružja

Izvijestili su to južnokorejski mediji u utorak pozivajući se na ministra obrane, prenosi 24sata.

Na konferenciji za lokalne medije u ponedjeljak južnokorejski ministar Shin Won-sik rekao je da bi se u kontejnerima moglo nalaziti i više od 3 milijuna topničkih granata kalibra 152 mm ili 500.000 granata kalibra 122 mm.

"Moguće je i da se radi i o kombinaciji, a može se zaključiti da je poslano barem nekoliko milijuna granata", rekao je prema novinskoj agenciji Yonhap ministar Shin.

Stotine sjevernokorejskih tvornica streljiva rade na oko 30 posto svojih kapaciteta zbog nedostatka sirovina i električne energije, a one koje proizvode topničke granate za Rusiju rade "punom parom", dodao je, ne navodeći izvor informacija.

Seul i Washington optužili su Pjongjang i Moskvu za trgovinu oružjem i osudili Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.

I Rusija i Sjeverna Koreja to su porekle, iako su obećale jačanje vojne suradnje.

Američki State Department objavio je u petak da je Sjeverna Koreja isporučila Rusiji više od 10.000 kontejnera streljiva ili slične opreme od rujna.

U zamjenu, Sjeverna Koreja primila je oko 9000 kontejnera čiji je sadržaj uglavnom hrana.

Shin kaže da to pomaže stabilizaciji tamošnjih cijena.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot/asahi.com

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.