Sjeverna Makedonija protjerala ruskog diplomata riskirajući zahlađenje odnosa s Moskvom

18.05.2021. 21:21:00

Sjeverna Makedonija protjerala je jednog diplomata iz ruskog veleposlanstva u Skoplju, objavljeno je službeno u utorak, čime se izlaže mogućnosti slične reakcije Moskve

Sjeverna Makedonija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, nije izložila razloge koji su je naveli na tu odluku. Ovo je tek drugo protjerivanje diplomata od neovisnosti Sjeverne Makedonije 1991. godine.

Skoplje je 2018. protjeralo jednog ruskog diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja je optužila Kremlj da je pokušao ubiti jednog bivšeg agenta na njezinom teritoriju.

"Veleposlanik Ruske Federacije je pozvan 14. svibnja kako bi mu bila uručena nota kojom se nalaže imenovanom diplomatu da napusti zemlju", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Rusko veleposlanstvo u Skoplju je navelo lokalnim medijima da će razmotriti "recipročne mjere".

Vladini izvori su precizirali da je ponašanje tog diplomata nije bilo u skladu s normama Sjeverne Makedonije koja je reagirala kako bi "zaštitila svoj suverenitet".

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je diplomatski potez povezan s "osjetljivim temama".

"Na temelju onoga što sam vidio, slučaj su dokumentirale nadležne institucije, to nije bila improvizacija", izjavio je Pendarovski.

Rusija je suočena s nizom izbacivanja svojih diplomata u Europi, nakon optužbu čeških dužnosnika koji drže da su ruski agenti odgovorni za eksplozije u skladištima oružja 2014. godine.

Sjedinjene Države su također izbacile ruske diplomate nakon optužbi za rusko upletanje u američke izbore.

Sjeverna Makedonija, koja ima nešto više od 2 milijuna stanovnika, kandidat je za pristup Europskoj uniji i u većini slučajeva se pridržava vanjske politike europskog bloka.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Izvorni autor: Z. K./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.