SKANDAL NA OBALI: Samo 610 kuna za 100 eura!

15.07.2020. 10:30:00

Turiste kojima su lokalne mjenjačnice u Istri i na Kvarneru isplatile samo 610 kuna za stotinu eura ‘opelješila’ je jedna od vodećih mjenjačnica u zemlji (Auro Domus) koja drži oko 150 poslovnica i to najvećim dijelom u turističkim ljetovalištima, piše u srijedu Večernji list. Provizija od gotovo vrtoglavih 20 posto, koja je ovih dana uznemirila lokalne turističke djelatnike i prevarene turiste, ne bi trebala biti pravilo, ali svake su se godine do medija probijale priče turista koji su plaćali visoke provizije na zamjenu valuta.

Hrvatska ima oko 1200 mjenjačnica, od kojih je trenutačno otvoreno njih oko tisuću s približno 3500 poslovnica. Dozvolu za rad daje im Hrvatska narodna banka, ali što i kako rade trebali bi kontrolirati porezni i drugi inspektori Ministarstva financija.

No, čak i da su turisti iz Rovinja i s Kvarnera došli do njih, inspektori bi im uglavnom morali potvrditi da je sve po zakonu. U pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njezin iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji.

Zagrebačke mjenjačnice, na primjer, imaju provizije koje se kreću oko jedan pa do dva posto, slično kao i banke. Na Jadranu je situacija bitno drugačija, posebno u sredinama bez pošte i banaka te bez ozbiljnije konkurencije koja bi rušila cijenu usluga.

Prema podacima iz 2018. godine mjenjačnice su te godine od građana, pretpostavlja se najviše od turista, otkupile oko 2,5 milijarde eura, dok su one same prodale oko milijardu eura. Ako su im na otkup deviza zaračunale prosječnih pet posto provizije zaradile su više od stotinu milijuna kuna. Po svemu sudeći, dosadašnja je praksa da se na Jadranu uzimaju i veće provizije.

Nakon što uvedemo euro zarada na zamjeni valuta izmaknut će i mjenjačnicama i bankama, koje su na mjenjačkim transakcijama godišnje vrtjele oko jedne milijarde kuna, donosi Večernji list.

'Legalna pljačka, ja bih to tako rekla. Jedno je ako je srednji tečaj 7,5, pa se spusti na 7,3, a drugo ako se spusti na 6,1. Šaljemo lošu sliku jer taj gost izaći će i drugdje vidjeti drugi tečaj ili će mu iznajmljivač skrenuti pažnju', rekla je za HRT Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pule.

Slobodno društvo i tržišna ekonomija te formiranje lista u skladu s hrvatskim propisima i međunarodnom praksom u mjenjačnoj djelatnosti. To je objašnjenje tvrtke Auro Domus. Usto, ne naplaćuju naknadu i proviziju te prihode ostvaruju tečajnom politikom. 'Zbog toga se tečaj razlikuje ovisno o ekskluzivnosti lokacije na kojoj se mjenjačnica nalazi, jer se naše poslovnice najčešće nalaze na najtraženijim turističkim lokacijama koje imaju deseterostruko veće troškove zakupa od onih u gradovima ili dijelovima gradova koji nisu turistički atraktivni', rekli su HRT-u iz Auro Domusa.

Izvor: tportal.hr/Foto:Duško Marušić

Izvorni autor: N. S./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.