Skandalozno! Cenzura na hrvatskoj Wikipediji! Wikimedia protjerala hrvatskog administratora, tvrde da je radikalno desni

26.06.2021. 08:35:00

Zaklada Wikimedia objavila je detaljno izvješće i rezultate višemjesečne provjere zbivanja na hrvatskom dijelu Wikipedije, koji je bio zatrovan politikom, nacionalizmom i prije svega iskrivljenim činjenicama

Početkom ove godine zaklada Wikimedia, koja upravlja najvećom svjetskom otvorenom internetskom enciklopedijom, objavila je oglas za posao. Tada otvoreno radno mjesto opisivano je kao "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija), a zadaće koje su novog privremenog zaposlenika očekivale mogle su se ukratko opisati kao "čišćenje hrvatske Wikipedije". Zadaća procjenitelja bila je čitati prijave korisnika, istraživati istinitost sadržaja, pronalaziti dezinformacija te stvoriti preporuke za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Taj je posao sada dovršen, a rezultati su objavljeni u izvješću na 60-ak stranica, naslovljenom "Slučaj hrvatske Wikipedije: Enciklopedija znanja ili Enciklopedija za naciju?", dostupnome i na hrvatskom jeziku.

Wikimedia nam preporučuje ujedinjavanje u srpsko-hrvatske jezične projekte

Ovo izvješće, kaže izdavač, predstavlja ocjenu slučaja dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji koju je sačinio vanjski stručnjak za tu temu i koji, nakon temeljite analize postavki hrvatske zajednice, daje tri preporuke za rješavanje tekućih izazova. Te tri preporuke su:

  1. Poticanje hrvatske jezične zajednice da nastavi s ponovnom uspostavom snažnog sustava lokalnog upravljanja, zahtijevajući prema potrebi nadzor i podršku od ostalih dijelova Zaklade Wikimedia.
  2. Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o objedinjavanju izbora u zajednici za administratorske i dužnosničke uloge diljem uključenih wikija (bosanski, hrvatski, srpski i srpsko-hrvatski).Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o mogućnostima ponovnog spajanja bosanskih, hrvatskih i srpskih jezičnih projekata u izvorne srpsko-hrvatske jezične projekte kako bi se ponovno uskladili s praksama drugih pluricentričnih jezika.
  3. Dok je ova istraga bila u tijeku, volonteri hrvatske jezične zajednice na Wikipediji neovisno su započeli proces reorganizacije i "čišćenja" od dezinformacija. Kao rezultat toga, poduzet je niz administrativnih mjera protiv spornih administratora. Ove akcije dovele su i do jedne globalne zabrane i opoziva administratorskih prava, i to administratoru hrvatske Wikipedije koji je djelovao pod nadimkom Kubura.

    On je okrivljen za okupljanje skupine prijatelja, simpatizera i političkih istomišljenika koji su od 2011. do 2020. organizirano iskrivljavali činjenice u hrvatskim člancima na ovoj enciklopediji, te ih prilagođavali "radikalno desnim" pozicijama, stoji u izvješću. Tamo se zaključuje i kako ove promjene otvaraju put za moguću obnovu zajednice hrvatske Wikipedije i regrutiranje novih administratora.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Sandro Vrbanus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.