SKANDALOZNO Hrvatska propustila zatražiti izručenje srpskog ratnog zločinca; sada je na slobodi

17.02.2021. 17:05:00

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnoga sindikata policije, na svom je Facebook profilu otkrio novi propust hrvatskog pravosuđa dodajući kako zbog toga "ministar mora dati ostavku".

Naime, kako stoji u Kajkićevoj objavi, "dana 13.01.2021 godine, u Beogradu, je po europskom uhidbenom nalogu, temeljem pravomoćne sudske odluke VRHS RH broj: I Kž 683/09-8, od 17.11.2009 uhićeni ratni zločinac Dragan Ćirić osuđen je na šest godina zatvora za ratne zločine prema civilnom stanovništvu, počinjene 1991/1992 u seli Mikluševci.

Inače je, dodaje Kajkić, Ćirić državljanin RH, (državljanin samo RH), osuđen je pred Županijskim sudom u Vukovaru (2009-2010), i nalazio se u bijegu.

"Srpska policija uhitila ga je 13. siječnja 2021. uhitila ga po EUN i stavila u ekstradicijski pritvor. O tome je službeno izvijestila Ministarstvo pravosuđa RH, koje je bilo dužno u roku od 18 dana- rok 05. veljače 2021. dostaviti - molbu ili zahtjev za izručenje Dragana Ćirića u RH, a gdje je po izručenju trebao izdržati kaznu zatvora od šest godina", stoji u objavi.

"S obzirom na to da je propustima Ministarstva pravosuđa RH protekao obvezni zakonski rok od 18 dana, odnosno da Ministarstvo pravosuđa nije u roku od 18 dana, dostavilo Ministarstvu pravde Srbije, zahtjev odnosno zamolbu, za izručenje osuđenog ratnog zločinca Dragana Ćirića, isti je pušten na slobodu u RS te više ne postoji mogućnost da se zahtijeva njegovo izručenje i izdržavanje kazne za ratni zločin koji je počinio u RH, u Mikloševcima (VSŽ)", dodao je.

Kako stoji u objavi, nakon puštanja Ćirić je odmah zatražio državljanstvo RS što ga štiti od izručenja.

Draga Ćirića, navodi Kajkić, teretilo se da je zajedno sa ostalom četničkom paraformacijom u selu Mikloševcu (VSŽ) zlostavljao civile, fizički ih batinao i zatvarao, otimao imovinu Hrvatima i drugim nesrbima te ih prisiljavao da daju izjave kojom se odriču svoje imovine u korist SAO Krajine.

"Gasi svjetla, motaj kablove....Raspad sistema u RH!!", zaključio je Kajkić na kraju.

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: lš/Marko Lukunić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.