Školarci i studenti tijekom praznika sve više rade

08.08.2021. 09:51:00

Sve je više učenika koji ljetne praznike provode radno. Osim dodatne zarade, ljetni poslovi su i prilika za upoznavanje s tržištem rada. I dok je prošle godine, zbog pandemije ponuda učeničkih poslova značajno pala, ovo ljeto situacija se popravlja. A školski servisi bilježe sve veći broj mladih na tržištu rada.

Za maturanticu Tamaru Jarnjak, učenicu XVI. zagrebačke gimnazije preko ljeta odmora nema. Već treću godinu zaredom školske praznike provodi radeći u restoranu brze prehrane. Za rad se odlučila jer joj je bilo dosadno. Nije cijelo ljeto na moru, a u gradu joj brže prođe vrijeme. A i novca dodatno je dobro imati, kaže.

I Patrik Poljak, učenik riječke Srednje talijanske škole ljetne praznike provodi radno - kao pomoćni radnik na građevinskim poslovima. Kaže kako se 'ostajanje doma' ne isplati. Osim toga, dodaje - svi njegovi kolege iz škole su radili.

Između 20 i 30 kuna cijena je satnice za koju rade učenici zaposleni preko učeničkih servisa. A izdanih ugovora je znatno više nego prošle godine u isto vrijeme. U servisima ističu kako bi se mogla ponoviti rekordna 2019. godina. Godina 2020. bila je upola lošija od 2019., kaže Veronika Linić Muminović, djelatnica učeničkog servisa Dom mladih Rijeka.

Među najtraženijim poslovima su oni u ugostiteljstvu i turizmu, zatim slijede ostali pomoćni poslovi - slaganje polica u trgovinama i razni drugi pomoćni poslovi u trgovinama, skladištima. Bilježimo i porast zanimanja u IT industriji, napominje Mihovi Paradžik iz učeničkog servisa Tehničke škole Zagreb.

Ljetni poslovi, osim što nude dodatnu zaradu, dobra su prilika su da učenici iz prve ruke vide kako funkcionira tržište rada. A radno iskustvo, dodaje ravnatelj Tehničke škole Čakovec - može im pomoći da prepoznaju neki svoj talent pa da se kasnije lakše odluče hoće li studirati ili će prvo raditi pa studirati.

A iskustvo koje steknu radeći ljeti moglo bi im biti od koristi pri traženju nekog budućeg posla.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.