Škole uoči prvog dana nastave: Đake čekaju udžbenici, maske i pregrade od pleksiglasa

05.09.2020. 15:41:00

Da situacija neće biti jednostavna svjedoče i vijesti da je jedna škola već odgodila nastavu, a dvije kreću online

- Dali smo sve od sebe, pridržavamo se uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i resornog ministarstva. Stopostotna sigurnost nije zajamčena nigdje, pa ni u vlastitom domu. Oprez i odgovornost da, ali panika i pretjerani strah nisu potrebni - složni su ravnatelji zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji, kako kažu, čine sve da u ponedjeljak 7. rujna od 8.00 sati, kada za većinu počinje nastava u prvoj smjeni, učenici napokon uđu u školske prostorije u nikad neobičnijoj školskoj godini.

U moru protuepidemijskih uputa i preporuka koje obrazovne ustanove trebaju slijediti kako bi se nastava u novoj školskoj godini što sigurnije vratila u učionice, osobito za učenike viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce koji su iz njih izbivali gotovo pola godine, Zagreb je dodatno u specifičnoj situaciji. Potres je “izvan pogona” stavio šest osnovnih i sedam srednjih škola, s ukupno oko 6,5 tisuća njihovih učenika koje će privremeno “udomiti” druge škole i Pučko otvoreno učilište.

image
OS Izidora Kršnjavog, Kršnjavoga 2
Bruno Konjevic/Cropix

Škole u Zagrebu uglavnom su se odlučile za A model nastave - povratak učenika u učionice uz pridržavanje propisanih higijenskih mjera, a ondje gdje ne bude moguće održavati propisani razmak od 1,5 metara u višim razredima osnovne te dva metra u srednjim školama, učenici će nositi maske.

Poseban ulaz

Udžbenički kompleti, pismo gradonačelnika, dvije platnene maske i pregrade od pleksiglasa na stolovima - to će u ponedjeljak dočekati osnovce iz Osnovne škole Izidora Kršnjavoga, smještene u gradskom središtu, s bočne strane Mimare.

Osim vlastitih 530 učenika, stižu im i 164 učenika drugog i trećeg razreda iz potresom oštećene OŠ Petra Zrinskog. “Kršnjavi” stoga za više razrede, umjesto jednosmjenske, prelazi na nastavu u dvije smjene, zbog čega se, kao i u svim drugim dvosmjenskim školama, sat skraćuje na 40 minuta.

image
Lidija Sosa Šimenc
Bruno Konjevic/Cropix

- Radit ćemo i preko vikenda, sve će biti gotovo na vrijeme - govori ravnateljica Lidija Sosa Šimenc dok nas provodi kroz zdanje te škole izgrađene davne 1895. godine, koja se rasprostire na oko 4,5 tisuće četvornih metara i četiri etaže. U školi se radi punom parom, razmještaju se stolovi, čiste se hodnici i toaleti.

“Podstanari” iz OŠ Petra Zrinskog imat će za sebe poseban kat, ulazit će na poseban ulaz (od ukupno dva na koja će ulaziti učenici), a od ulaska u školu do svojih učionica svi će se učenici kretati prema označenoj putanji. U školu će se ulaziti u desetminutnim razmacima, a prvi će u ponedjeljak u 7.30 h stići mališani iz drugog i trećeg razreda OŠ Petra Zrinskog.

Školsko zvono, kaže ravnateljica Sosa Šimenc, barem u prvom tjednu neće se oglasiti.

image
I. Gimnazija, Avenija Dubrovnik 36
Bruno Konjevic/Cropix

- Prvašići neće odmah ići prema svojim učionicama, nego će u pratnji jednog roditelja doći u sportsku dvoranu, gdje ću im uputiti nekoliko pozdravnih riječi, a potom će po njih doći njihove učiteljice i odvesti ih u razrede. Tamo će prvi dan provesti oko jedan školski sat, a potom će ih učiteljice izvesti na školsko igralište, gdje će ih čekati roditelj - prepričava ravnateljica Sosa Šimenc kako će u “novoj normalnosti” izgledati jedan od najuzbudljivijih dana za prvašiće i njihove roditelje.

Škola će organizirati produženi boravak za sve učenike od 1. do 4. razreda čiji su roditelji iskazali potrebu, a u miješanim grupama djeca iz različitih razreda bit će odvojena pregradama od pleksiglasa.

image
I. Gimnazija, Avenija Dubrovnik 36
Bruno Konjevic/Cropix

Učenici viših razreda će i uz pregrade nositi maske tijekom nastave, a učitelji maske ili vizire (ili oboje, ako tako izaberu). Nastava će se i u nižim i u višim razredima održavati pretežito u blok-satima, u zbornici neće boraviti nastavnici, nego djeca koja nisu na izbornoj nastavi (vjeronauk, strani jezik, informatika), a osigurana je i zasebna prostorija u kojoj će bi smješteno dijete u slučaju da se pokaže sumnja na Covid-19. Higijenu prostora, uz ostalo, osiguravat će i dva stroja za zamagljivanje - maglomata.

Zaželjeli se

- Učenici su se jako zaželjeli škole i zasad nitko od roditelja nije javio da neće dovesti dijete u ponedjeljak. Hodnici su bili pusti bez njih. Zaželjeli smo se jedni drugih, iako smo svjesni da će epidemiološka situacija zahtijevati prilagodbe. Ne možemo predvidjeti sve situacije, ali nastojat ćemo djecu poticati da se drže pravila i budu odgovorna - kaže ravnateljica Sosa Šimenc.

Dodaje i da su spremni za opciju prelaska na online nastavu, a njihovi učitelji s tim su pripremama krenuli još u kolovozu.

Ne bez maske

Poseban izazov je pred Prvom gimnazijom iz Novog Zagreba, smještenom u velikoj zgradi od oko osam tisuća četvornih metara, koja će u novu nastavnu godinu krenuti s više od tisuću učenika - 572 njihova te više od 500 učenika potresom oštećene Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Učenici će ići u dvije (različite) smjene, a zanimljivo je da se Prva gimnazija opredijelila za A model nastave (svi učenici u školi pod maskama), dok će se Gimnazija Tituša Brezovačkog držati B modela - “cijepanje” istog odjeljenja i podjela na dvije razredne grupe koje će se rotirati na nastavi u školi te kod kuće.

image
Dunja Marušić Brezetić
Bruno Konjevic/Cropix

- U školu će se ulaziti na ukupno četiri ulaza, a spremačice će svakom učeniku prilikom ulaska pošpricati ruke dezinficijensom. Nitko neće moći ući u školu bez maske. Na svojim mrežnim stranicama objavili smo i tlocrt s uputama koje stubište, matičnu učionicu i sanitarni čvor koristi koji razred. Također, nastava će različitim razredima počinjati u različito vrijeme, za vrijeme malog odmora uglavnom će boraviti u učionicama, a predvidjeli smo i jednu dužu stanku za vrijeme koje će učenici moći izaći izvan škole - prepričava neke od organizacijskih pojedinosti za učenike svoje škole ravnateljica Prve gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Škola se pripremila u skladu s uputama, stigli su maglomati, beskontaktni toplomjeri, dezinficijensi, a u ovoj školi učenici će jedino u informatičkoj učionici sjediti odijeljeni pregradama, dok će u matičnim učionicama sjediti bez tih pregrada te u nastavi koristiti maske. Između jutarnje i popodnevne smjene bit će 45 minuta za dezinfekciju prostora. Okupljanja u kantini neće biti. 

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Bruno Konjević/Cropix

Izvorni autor: Marijana Cvrtila

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.