SKUP “SJEĆANJE NA TURANJ”: Ni Turanj ni Karlovac nikad nisu pali

04.10.2022. 20:12:00

Prvi opći napad srpskih agresora na Karlovac u Domovinskom ratu bio je na današnji dan 1991., na grad je palo više od 500 granata, a tim povodom održan je kod Muzeja Domovinskog rata središnji skupu “Sjećanje na Turanj”, na kojem je istaknuto da “ni Turanj ni Karlovac nikad nisu pali”.

 

Kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, lokalne vlasti, te vojske, policije i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće, a okupljeni su se prisjetili i prvih triju žrtava u obrani Karlovca, 4. listopada 1991. na Slunjskim Brdima, gdje su poginuli Andrija Banić, Željko Holjac, Ivan Perač

Izaslanik potpredsjednika Vlade Tome Medveda, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako nam se danas čini gotovo nestvarno da je 4. listopada 1991. na Karlovac ‘pala kiša od preko 500 granata’, naglasivši kako je važno da se tih dana prisjećamo, da “oni ne bi otišli u zaborav, kao ni branitelji zahvaljujući čijoj smo žrtvi i patnji danas moderna i prosperitetna država”.

“Branitelji, osim što su zaslužni za ovo što danas imamo, predstavljaju i savjest ovog društva, jer ono najbolje što je Hrvatska imala ranih 90-tih otišlo je braniti svoju zemlju; oni imaju potrebu, želju, ali i dužnost da nas podsjećaju kakva Hrvatska treba biti, majka svima onima koji žive u njoj”, rekao je Janović.I v

Program kod Muzeja Domovinskog rata na Turnju

Jedan od onih koji je kao dragovoljac branio Karlovac u prvim danima listopada je i Romano Pletikosić. Sa svojom postrojbom je bio na blokadi JNA vojarne u Logorištu (od 5. listopada do 4. studenoga) i prisjeća se kada je tamo čuo da je u gradu tijekom oslobađanja vojarne Luščić, 7. listopada, poginuo Boris Kranjčec. “Tada te uhvati strah jer je poginuo netko s kim si odrastao, koga dobro poznaješ i shvatiš da je to tu, da se to ne događa samo negdje tamo”, rekao je na skupu sjećanja Pletikosić, dodavši kako se ponosi doprinosom svoje “2. satnije prve bojne 110. brigade” u obrani Karlovca i pobjedi u Domovinskom ratu.

Aktualni Gradski vijećnik Alenko Ribić, pripadnik prve karlovačke oružane formacije Specijalne jedinice policije Grom, na skupu se prisjetio 4. listopada 91., detonacija, gustog dima nad Karlovcem, pada Slunjskih brda, odnosno kada su se njegovi suborci morali povući sa Slunjskih brda na Turanj, dakle bliže Karlovcu.

“Bilo je to povlačenje, ali strateško, ali Turanj je ostao obranjen, kao i mostovi Korane i Mrežnice, sve do kraja rata”, rekao je Ribić.

Gradski vijećnik Dražen Adamec kaže da ga je tada, kao 24-godišnjaka “nešto zvalo da brani svoj grad” iako se prije toga bojao oružja. Pamti udar mine iznad glave, kad ga je bacilo na tlo i to u danu kada im je poginuo zapovjednik Kruno Plasaj. Kaže da su ga svi ti događaji izmijenili kao čovjeka, i postao je osoba, “od one koja se boji prazne puške, do one koja nosi zolju”.

Program kod Muzeja Domovinskog rata na Turnju nastavlja se večeras u 19 sati, a branitelji će u sjećanje na napad na Karlovac zapaliti baklje.

Izvor: fenix.de/Foto: schreenshot

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.