Slaven Bilić se nakon samo šest mjeseci iz Kine vraća u Europu

30.06.2021. 19:05:00

Početkom ove godine Slaven Bilić (52) je preuzeo momčad kineskog prvoligaša Beijing Guoan. Bivši je hrvatski izbornik bio vidno razočaran nakon što je dobio otkaz na mjestu trenera West Bromwich Albiona, momčadi koju je uveo u Premiership. Na kraju je WBA i bez njega na klupi ekspresno ispao u drugu ligu, a Slaven Bilić bi se sada mogao vratiti u Europu

Odlazak Slavena Bilića (52) u Kinu za mnoge je bilo veliko iznenađenje, no dojam je kako se bivši hrvatski izbornik želio malo odmaknuti od europskog nogometa i probati nešto novo. Uz to nije zanemariva ni činjenica da Bilić na klupi Beijing Guoana zarađuje oko šest milijuna eura na godinu! Toliki novac u Europi teško da može dobiti...

No, uoči nove sezone dva su se kluba 'sjetila' Slavena Bilića i pokušavaju ga dovući iz Kine nazad u Europu. I čini se kako su obje ponude, barem što se sportskog izazova tiče, izuzetno zanimljive.

Prva je stigla iz Turske gdje je Slaven Bilić već radio, od 2013. do 2015. godine vodio je Bešiktaš. Sada ga zove bogati gazda Fenerbahčea Ali Koc koji je uvjeren kako bi baš Bilić bio idealan trener momčadi turskog velikana kojoj je titula prvaka izmaknula u posljednjim kolima.

Problem? Kao i uvijek - financije! Fener Biliću može ponuditi maksimalno tri milijuna eura na godinu, dvostruko manje od onoga što bivši hrvatski izbornik ima sada u Kini! No, Fener nudi daleko jaču momčad i kvalitetnije igrače nego što ih Bilić sada ima u Beijing Guoanu, nudi natjecanje u puno jačoj ligi i nudi - igranje Europske lige! Realno, Biliću sigurno novac nije primaran, sportski izazovi sada imaju prednost.

Zato mu je nešto slično ponudio i londonski Fulham koji je na kraju sezone ispao iz lige. Momčad s Craven Cottagea nada se ekspresnom povratku u Premiership, a kao trenera koji to može napraviti vide Slavena Bilića. Očigledno je da je gazda kluba Sahid Khan oduševljen kako je odradio posao s WBA te se nada da isto može ponoviti s momčadi iz Zapadnog Londona.

Fulham sigurno može ponuditi više novca od Fenerbahčea, ali ne previše. Engleski mediji nagađaju o godišnjem ugovoru od oko četiri milijuna eura.

No, Fulham Biliću nudi mogućnost osvete bivšim gazdama iz West Bromwich Albiona, a to je motiv koji se ne može novcem platiti. Zamislite samo situaciju da Slaven Bilić s Fulhamom izbori Premiership baš preko WBA koji ga se tako podmuklo riješio. Ne, nema tog novca...

Izvor: tportal.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: Ivan Žurić /Foto: Paul Currie/BPI

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.