Slovensko državno odvjetništvo traži ponovnu zabranu Thompsonovog koncerta u Mariboru

10.07.2020. 14:53:00

Koncert je prvi put zabranjen 2017. godine, i od tada traje natezanje oko toga hoće li biti dopušten

Nakon što je slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova ukinulo zabranu održavanja koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru početkom lipnja, državno odvjetništvo pokrenulo je upravni spor protiv te odluke Ministarstva. Naime, Odvjetništvo smatra da bi se dozvolom za održavanje koncerta narušilo ljudsko dostojanstvo. Prema pisanju lista Delo, Državno odvjetništvo smatra kako se odluka Ministarstva o ukidanju zabrane može smatrati glorifikacijom ustaštva, što nije u skladu s vrijednostima slovenskog Ustava.

Odvjetništvo zbog toga traži da sud poništi odluku Ministarstva. Također, od Ustavnog suda traži i ocjenu ustavnosti članka 6. Zakona o javnim okupljanjima (ZJZ). Kako objašnjava Delo, Državno odvjetništvo izmjenom spornog članka želi osigurati reviziju Zakona, kako bi ubuduće imali pravnu osnovu za odbijanje događaja poput Thompsonovog koncerta.

Oko Thompsona se svađaju i u Sloveniji

Thompson je koncert u Mariboru trebao održati još 2017. godine, ali to je onemogućila zabrana izdana na preporuku policije. Organizatori su takvu odluku osporavali pred Upravnim sudom, ali mariborska općina je u ponovljenom postupku ponovo zabranila održavanje koncerta.

Kako je pisala Slobodna Dalmacija, policija je priložila snimke Thompsonovih nastupa, incidenata i uzvikivanja ustaškog pozdrava, kao i odgovore europskih zemalja koje su mu zabranile nastupe, te zaključila da bi Thompsonov koncert u Mariboru ugrozio ljudska prava etničkih zajednica, Srba, Roma i Židova, koje žive u Mariboru.

Prvu zabranu koncerta kritizirala je slovenska desnica, uključujući i današnjeg premijera Janeza Janšu, koji je navodno planirao doći na koncert. Odluka da se zabrana ukine naljutila je ljevicu, pa je tako nova predsjednica slovenskih socijaldemokrata Tanja Fajon na Twitteru napisala kako se time vrijeđa ljudsko dostojanstvo i veliča ustaštvo. „Nije problem što Thompson podržava ustaštvo, problem je što ga podržava i slovenska vlada“, smatra Fajon.

Izvor: Telegram.hr/ Foto:screenshot

Izvorni autor: Vedran Vrabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.