Slučaj Raspudić mogao bi imati ozbiljne političke posljedice. Rekonstruirali smo što se dogodilo

30.09.2023. 19:15:00

Ovo je vrlo ozbiljna stvar i iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić

Početkom godine broj je saborskih zastupnika koji su članovi stranke bio kriterij temeljem kojeg je oporba podijelila mjesta potpredsjednika i dva člana Državnog izbornog povjerenstva.

Saborski Odbor za izbor i imenovanja tada je konstatirao da Most s Ninom Raspudićem ima sedam zastupnika učlanjenih u stranku u odnosu na šest njih iz Domovinskog pokreta i stoga je to tijelo predložilo Saboru da u DIP izabere Mostovu kandidatkinju Ivanu Ljulj Cvitanić.

Domovinski pokret s tim je složio i odluku o novom sastavu DIP-a zastupnici su 3. ožujka usvojili jednoglasno. Ne, Raspudić u to vrijeme ipak nije bio član Mosta jer da jest ne bi se u četvrtak učlanio. To su neosporne činjenice ovog jako zanimljivog političko-pravnog slučaja.

Ono što je nepobitno je i kaznena prijava Domovinskog pokreta protiv Raspudića zbog lažne isprave, ali u vezi s tim već je upitno li on zaista varao da se član Mosta i Državnom odvjetništvu neće jednostavno dokazati.

 

Dvije dvojbe

Uz pomoć Arsena Bauka (SDP) i Daniela Spajića (Domovinski pokret), članova Odbora za izbor i imenovanja, rekonstruirali smo što se to točno događalo tijekom postupka odabira potpredsjednika i dva člana DIP-a »na prijedlog pobornih političkih stranaka ili koalicija sukladno stranačkom sastavu. Hrvatskoga sabora u trenutku izbora«.

– Ja sam tražio da se utvrdi stranački sastav Sabora, što je zakonska obveza. Odmah sam rekao kolegama iz oporbe da ću se opredijeliti na temelju onoga što nam se javi iz saborskog Tajništva. Jedna je dvojba bila imamo li pravo na potpredsjednika DIP-a mi iz SDP-a ili Socijaldemokrata.

Iz Tajništva nam je stigao broj prema kojoj stranka SDP ima više članova, iako je u Klubu socijaldemokrata više zastupnika. Druga se nedoumica ticala Mosta i Domovinskog pokreta i moj je stav i tu bio da stranka koja ima više članova u Saboru dobiva pravo predlaganja člana DIP-a. Kako nam je iz Tajništva stigla obavijest da Most ima jednog člana više, to je bilo riješeno, ispričao nam je jučer Bauk.

Dakle, za odluku Odbora za izbor i imenovanja ključna je informacija o stranačkoj pripadnosti, koja je bila brojčano izražena.

Nešto više od mjesec dana prije nego što je Sabor izglasao novi sastav DIP-a, Raspudić je samoinicijativno poslao izjavu predsjednika Sabora Gordanu Jandrokoviću i Tajništvu u kojem je napisao da je on »saborski zastupnik parlamentarne stranke Most, a ne nezavisni zastupnik«.

Je li se na taj način lažno deklarirao?

 

Dvosmišljena izjava

Ruku na srce, Raspudić nije izrijekom tvrdio da je član stranke Most. Ta je Raspudićeva izjava bila dvosmislena, priznaje Spajić. Ne, Tajništvo je svejedno dostavilo Odboru za izbor i imenovanje podatak da Most ima sedam članova, u što su uračunali i Raspudića.

Pitali smo Daniela Spajića hoće li Domovinski pokret pokušati osporiti odluku Sabora o izboru članova DIP-a, tražiti od Ustavnog suda da je ukine ili se barem obratiti Odboru za Ustav.

– Ovo je vrlo ozbiljna stvar i iskoristit ćemo sve pravne mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Iako bi najbolje zapravo bilo da Most prizna da su pogriješili. Gospođa Ljulj Cvitanić, koja je na prijedlog Mosta ušla u Državno izborno povjerenstvo, nije, naravno, ništa kriva, ali odluka Sabora o tome nije donesena na legalan način, zaključuje glavni tajnik Domovinskog pokreta.

Ako DP planira podnijeti tužbu Ustavnog suda, bilo bi dobro da to bude što prije jer u slučaju ukidanja spomenute saborske odluke morao bi se ponoviti postupak za izbor članova DIP-a, a bez tog tijela ne mogu se održati parlamentarni izbori, koji su mogući već na proljeće iduće godine.

 

Informacije iz Tajništva

– Nije bila riječ samo o Raspudiću, znamo da je Miro Bulj također javno govorio da nije član Mosta. Ali, iz Tajništva nam je u Odbor došlo da Most ima sedam članova, a nas iz Domovinskog pokreta šest i ja sam im rekao, u redu više vas je, čestitam vam i to je to.


Nisam tada ništa mogao učiniti osim toga. Sada je jasno da smo u najmanju ruku bili 6:6 i da je Domovinski pokret prevaren, uvjeren je Daniel Spajić.

Izvor: novilist.hr/Foto: Davor Kovačević

Izvorni autor: Dražen Ciglenečki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.