“SMIJALA SE KAO DA SMO JE PRIVELI ZA KRAĐU LITRE MASTIKE, A NE ZA UBOJSTVO”: Tko štiti ubojice Denisa Tota?

14.04.2022. 20:02:00

Ponašanje Klementine Levkovske, 19-godišnje djevojke koja je bila povod brutalnog premlaćivanja hrvatskog rukometaša Denisa Tota (27) u četvrtak oko 3.30 sati ispred skopskog kluba “Privilege”, u policijskoj postaji iznenadilo je i policajce.

“Samo se smijala, kao da smo je priveli zbog krađe litre mastike u trgovini, a ne za nasilnu smrt”, prepričao je izvor upoznat s tijekom istrage ubojstva igrača skopskog RK Butel koji nosi ime po skopskoj gradskoj četvrti i jednoj od općina glavnoga grada Sjeverne Makedonije.

Oliver Spasovski, makedonski ministar unutarnjih poslova koji je i u razgovoru za Jutarnji list s indignacijom odbacio spekulacije da se štiti nekoga moćnog, ponovio je to i u srijedu navečer u gledanoj emisiji “Analiza” na TV24 koju vodi novinarka Biljana Sekulovska. “Policija je ovaj slučaj riješila u 24 sata, a u srijedu oko 2 sata, nakon višesatne potrage, u skopskoj općini Aerodrom uhitili smo prvoosumnjičenog, priveli ga u policijsku postaju i potom predali u istražni zatvor jer mu je određeno 30 dana pritvora”, rekao je Spasovski.

“Policija je u 4.11 sati od Kliničkog centra dobila dojavu da je dovezena osoba bez svijesti pa je jedna patrola otišla u Klinički centar, a druga pred diskoteku. Tada nismo imali nikakvih saznanja da se tamo nešto dogodilo, ali je policija došla pred diskoteku i tamo nikoga nije zatekla, niti je bilo ikakvih tragova na mjestu događaja”, rekao je Spasovski. Na pitanje Sekulovske zašto odmah nisu tražili vlasnika, rekao je da su ga pozvali u policiju i da je on dao izjavu. Spasovski nije želio govoriti o pojedinostima koje su saznali u istrazi, rekavši kako nije dobro da sve ono što policija zna izađe u medije. Zaposlenik jednog restorana, znajući da hrvatski mediji opširno izvještavaju o ubojstvu Denisa Tota, kaže: “Oni moraju biti osuđeni za primjer. Tako udarati čovjeka, pa to je strašno.

Što god da je bilo, nije razlog da ga ubiješ. Žao mi je, mlado momče strada.” Na kraju je znakovito komentirao: “Znaš onu narodnu poslovicu – para vrti, gdje burgija neće. Bojim se da bi to moglo utjecati na slučaj kada sve dođe do suda.” Ubojstvo hrvatskog rukometaša, kad je riječ o sudskom postupku, trenutačno je u stanju mirovanja. Gavril Bubevski, glavni tužitelj, u srijedu navečer u emisiji “Analiza”, u javljanju iz Hrvatske, rekao je da će osumnjičeni biti ispitani sljedeći tjedan i ustvrdio da je procjena liječnika i izjava kako nema tragova nasilja bila pogrešna, ali da to nije bitno utjecalo na istragu.

“Cijeli slučaj sada kvalificiramo kao ubojstvo, ali o rezultatima sudskomedicinskog vještačenja ovisi hoće li ta kvalifikacija i ostati. Mora se, naime, ustanoviti je li osoba nakon što mu je zadan prvi udarac bio svjestan”, rekao je Bubevski. U istoj emisiji oštro mu je odgovorila Maja Mojsova, ravnateljica KARIL-a (Jedinice kardiologije, reanimacije i intenzivnog liječenje Klinike “Majka Tereza”). “Mi smo kao liječnici postupali prije svega da spasimo život jer je pacijent bio dovezen bez srčane akcije i uspjeli smo je vratiti. Pozvala bi gospodina Bubevskog da vidi kako mi radimo i da se ne upušta u takve ocjene jer nije liječnik. Ja se ne bih usudila davati izjave o njegovoj struci jer nisam pravnica.

Moram napomenuti da smo mi dali nalog za obdukciju da se ustanovi što je uzrok smrti, a ne tužiteljstvo”, rekla je uz ostalo Mojsova. Ono što je također znakovito je da su diskoteci “Privilege” još prije dva mjeseca izdan inspekcije službe izdale nalog za zatvaranje zbog nedostataka, ali je ona radila bez obzira na to. Sada je zatvorena upravo zbog toga, a ne zbog ubojstva Denisa Tota.

Policija je ispitala vlasnika i konobaricu, a jedno od ključnih pitanja je i to je li konobarica rekla da se nešto dogodilo ispred kluba ili je samo bila rekla da ispred kluba leži osoba bez svijesti kad je pozvala Hitnu pomoć. Svi ti pozivi i protokoli o liječenju dio su postupka inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je razgovarala s Majom Mojsovom te prikupila svu dokumentaciju kako je rekao ministar zdravstva Bekim Sali. – Još se čeka nalaz sudskomedicinskog nalaza kako bismo mogli kompletirati izvještaj – rekao je Sali.

– Zasad je preuranjeno za bilo kakve izjave i informacije jer je istraga tek počela – bilo je sve što je za Jutarnji list rekao odvjetnik Petar Timovski koji brani Klementinu Levkovsku.

Ministar privrede Sjeverne Makedonije rekao je da je Državni inspektorat više puta zbog tog kluba izlazio na teren, ali je on ipak bio otvoren za goste. Kako saznaje Jutarnji, vlasnik kluba Darko Gelev Break zet je poznatog makedonskog biznismena, koji je vrlo utjecajan u političkoj areni. “Mafija, droga, sve ti je to isprepleteno s vlasti, kao crijeva. Vodio sam veliki restoran, pa ako dođe do kakvog incidenta, policija mora biti tamo za 5-10 minuta”, kaže sugovornik koji ne želi da mu spominjemo identitet. Tvrdnju da su makedonski mediji tek nakon sedam dana objavili da je vlasnik diskoteke poznati pjevač Darko Gelev Break, sugovornik potvrđuje kimanjem glave, uz znakovit smiješak.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Društvene mreže

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.