Smrt najmlađe žrtve Domovinskog rata ne smije se zaboraviti

26.09.2019. 11:11:00

GRABOVAC, 26. rujna 2019. (Hina) - U Grabovcu je u četvrtak obilježena 28. godišnjica pogibije prognanika smještenih u tamošnjem autokampu u rujnu 1991. godine, među kojima je i najmlađa žrtva Domovinskog rata, tromjesečni dječak Ivan Špoljarić, a svećenik Mile Pecić uoči mise rekao je da se te strahote ne smiju zaboraviti.

U ime organizatora komemoracije predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička jezera Ivica Jandrić poručio je da se treba „dogoditi pravda“ za poginule, tek tri mjeseca i šest dana starog Ivana Špoljarića i njegove rođakinje 17 i 18-godišnjakinje, Dubravku i Josipu. 

Naime, za njihovu pogibiju do danas nitko nije odgovarao iako se, kaže Jandrić, zna da su granate došle iz pravca Smoljanca i lako bi se moglo utvrditi koje su postrojbe bile tamo, tko je njima zapovijedao i tko ispalio projektile na turističko kamp naselje u koje su se sklonili prognanici iz nekoliko obližnjih sela, uglavnom žene i djeca. 

Normalan život  u selima današnje Općine Plitvička jezera bio je onemogućen zbog zatvorenih prometnica i miniranih područja. Majke s djecom i starija populacija su nakon teških napada velikosrpskog agresora premješteni u sigurnija naselja poput Rakovice i Grabovca, a 26. rujna 1991. godine oko 18 sati s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca ispaljeno je nekoliko smrtonosnih projektila, od kojih su tri pala na kamp. Osim troje poginulih u napadu je teško ranjeno osam prognanika.   

U trenutku tragedije, očevi poginule djece, hrvatski branitelji, bili su u selu Korana i branili svoje domove od  agresora, a tužnu su vijest čuli ujutro u 6 sati na radiju i nisu ni slutili da je riječ o njihovoj djeci. Napad je bio isplaniran tako da cilj je bude najbolnija točka, žene s djecom i starci, da bi pao moral braniteljima, rekao je Jandrić.

Za naše generale, podsjetio je Jandrić, tražili su se topnički dnevnici i odgovornost, a ni Hrvatska ni međunarodna zajednica „nisu poduzeli ništa da se utvrdi odgovornost za ovaj ratni zločin ciljano gađanih civila, samo zato da bi se narušio moral branitelja“.

Nakon komemoracije kod spomen-obilježja u Grabovcu u župnoj crkvi Sv. Ante u Drežnik Gradu spomen misu za žrtve služit će mons. Pecić.

„Svaka nas komemoracija vraća u muku koju smo proživjeli, ali mi jednostavno naše pamćenje moramo prenijeti dalje, jer je to naš dug prema povijesti“, rekao je mons. Pecić Hini uoči komemoracije i pri tom naglasio da se o ratnim zbivanjima mora pronositi samo istina, bez uveličavanja.

Pod motom "Zajedno u ratu –Zajedno u miru!" danas će potpisati povelju o prijateljstvu Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije.

(Hina) xvhor ymć

Izvor: Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.