SMRT VUKOVARSKIH DJEČAKA: Bratiće Marija (12) i Darija (11) ubila je ista granata

29.10.2021. 17:54:00

NA DANAŠNJI DAN

Na današnji dan, 29. listopada 1991. godine, vukovarski dječaci, bratići Mario Kolarić dvanaestogodišnjak i Dario Pejić jedanaestogodišnjak smrtno su stradali od eksplozije granate JNA i srpskih pobunjenika koja je pala pod prozor stana.

AUTOR: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Granata eksplodirala pod prozorom

O donedavno nepoznatim dječjim vukovarskim žrtvama Domovinskog rata, potanko je u svojoj knjizi “Mama, ne vidim nebo” napisala književnica Ani Galović, a danas je na stranici Heroji Vukovara podsjetila i na ove dvije tragične sudbine:

“Sasule su se granate na gradsko naselje Olajnica posljednjeg utorka, 29. listopada 1991. godine. Jedna je granata pala pod prozor stana u zgradi u kojoj su se nalazili mnogobrojni civili. Među njima dvojica dječaka, Mario i Dario. Sjedili su na krevetu ispod prozora.  Mario je volio životinje, a najviše golubove koje je uz pomoći obitelji uzgajao, bio je omiljen u društvu i vršnjaka i starijih, jedan od onih karaktera koji ‘nikada nemaju mira’. Dario je volio školu i bio je talentiran za crtanje, imao je neobičan hobi, često je od selotejpa izrađivao razne skulpture.

Dva dječja života ugašena u trenu

Mario je sa svojom obitelji, ocem, majkom i sestrom Anitom živio u gradskom naselju Lijeva Supoderica te upravo završio 6. razred Osnovne škole „Drugi Kongres KPJ” danas Osnovne škole Nikole Andrića. Dario je sa svojom obitelji, ocem, majkom i sestrom Ljiljanom živio u Borovu Selu i završio 5. razred Osnovne škole ‘Božidar Maslarić’ danas Osnovna škola ‘Borovo’.

Ni Mario ni Dario zbog ratnih događanja nisu imali miran ljetne praznike, niti su imali priliku sa svojim prijateljima ponovo sjesti u školsku klupu. Proveli su vrijeme s obitelji, mijenjajući skloništa zbog bjesomučnog i teškog ratnog razaranja”, objavila je Ani opisujući pogibiju dječaka pod čiji je prozor pala granata. “Dva dječja života ugašena u trenu. Dvije neispričane dječje ratne tuge…”

Mario Kolarić svoj vječni mir našao je na gradskom groblju u Virovitici. Dario Pejić počiva na mjesnom groblju u svojem Borovu.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Screenshot/Mama, ne vidim nebo

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.