SNIMKA KOJA JE OBIŠLA SVIJET: Hrabri Osječanin ostavio ‘Fiću’ na putu tenku

27.06.2022. 11:18:00

Dana 27. lipnja 1991. godine zbio se jedan od najzapamćenijih trenutaka Domovinskog rata, a dogodio se u Osijeku.

Tada je crvenog Fiću osječkih registracijskih oznaka bezobzirno pregazio tenk T-55 Jugoslavenske narodne armije, pri prolasku gradom. Tenk težak preko 40 tona kao od šale je smrskao Fiću od 0,6 tona. Incident se dogodio na raskrižju Vukovarske i Trpimirove (tada Kleinove) ulice u Osijeku, a Fiću je na put tenku hrabro dovezao Branko Breškić, hrvatski branitelj koji više nije među živima.

Čitav događaj snimile su kamere HTV-a, a snimka je ubrzo obišla svijet. Branko Breškić i vozač navedenog tenka Josip Ilić kasnije su se upoznali, na inicijativu Hrvatske televizije. Josip Ilić bio je iz jednog mjesta pored Županje, a u međuvremenu je također preminuo. U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog Fiću kako gazi tenk.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Povijest.hr

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.