Snimljen najvažniji dokaz, Bandić govori Lončariću: ‘Nema džabe ni u stare babe! Želim sto komada po 500 eura‘

04.07.2021. 10:00:00

Istražitelji Uskoka su snimili razgovor u kojemu Milan Bandić govori poduzetniku Milanu Lončariću koliki mito želi da mu omogući dozvolu, piše Jutarnji list

Nema džabe ni u stare babe. Rekao sam, ja to držim - kazao je među ostalim sada pokojni gradonačelnik Milan Bandić svojim bliskim suradnicima na jednom ručku prošloga ljeta u zagrebačkom restoranu Kamanjo u Gračanima, a taj su razgovor istražitelji snimili provodeći mjere tajnog nadzora uz odgovarajući nalog suca istrage, piše Jutarnji list.

Te riječi izrečene su tijekom razgovora o sada uhićenom poduzetniku Milanu Lončariću koji je, prema optužbi, preko glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, tražio Bandića da mu sredi sve potrebne dozvole za građevinski projekt Vrtovi svjetla, posebno za ukidanje statusa kulturnog dobra i uklanjanje zaštićenog nebodera u prostoru bivše tvornice TEŽ, gdje je taj projekt planiran. Usto je Lončarić tražio i da mu se legalizira bespravna dogradnja na objektu u Radićevoj 9, gdje se nalazi njegovo Pogrebno poduzeće Zagreb.

Na uvodno spomenutom sastanku bili su i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš te poduzetnik Ivan Papić koji su i otvorili temu "Lončarić" postavljajući pitanje što će s njim i kako će ga riješiti. Dok Bandićevi suradnici govore koje im je papire Lončarić predao, ističu kako Lončarić u zadnjih 16 godina nije dobio nikakve dozvole od Zavoda niti bilo kakvu dozvolu.

"Radio je što je htio, a sad mi to trebamo amenovati", nadovezao se Bandić na razgovor o tome da je Lončarić na objektu u Radićevoj 9, ali i na kući u obližnjim Zakmardijevim stubama poduzimao razne ilegalne građevinske zahvate.

Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Na temelju rezultata istrage, može se zaključiti da su istražitelji ovaj razgovor Bandića i njegovih suradnika uspjeli snimiti nakon što su ozvučili restoran Kamanjo. Točnije, posebnu prostoriju u kojoj je pokojni gradonačelnik često održavao sastanke i u kojoj se očigledno malo slobodnije razgovaralo. Radi se o prostoriji restorana u kojoj se Bandić sastajao s Kazimirom Bačićem, a nekoliko puta i s Lončarićem, piše Jutranji list.

Prema prikupljenim dokazima, istražitelji smatraju da je Bačić upravo u tom zasebnom dijelu Kamanja 4. lipnja prošle godine predao Bandiću 50.000 eura. No, prostorija tada, čini se, još nije bila ozvučena. Bez obzira na to, istražitelji drže da imaju dovoljno dokaza o dogovaranju i predaji mita.

Naime, tijekom izvida navodno je ulovljen možda i najvažniji dokaz u ovom slučaju, a to je razgovor u kojemu Milan Bandić kaže Lončariću da želi sto komada po 500 eura. Događa se to u vrijeme kada Lončarićeva tvrtka dobiva od gradskih službi prvu od zatraženih građevinskih dozvola za građenje na dijelu zemljišta TEŽ-a. Lončarić tada poziva banku i dogovara isplatu 50.000 eura, ali dolazi do problema jer u banci nisu imali taj novčanih iznos u traženim apoenima od po 500 eura, a radilo se o petku poslijepodne (29. svibnja).

Pojasnili su mu da moraju naručiti te apoene te da dođe u utorak 2. lipnja. Neposredno nakon tog razgovora Lončarić je nazvao Bačića i rekao mu da se u vezi "onog za utorak" mogu vidjeti iza 13 sati. Potom je nazvao i svog suradnika kojega je izvijestio da imaju dozvolu, iako je ona izdana nekoliko dana kasnije, piše Jutranji list.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: tportal/Foto: Pixell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.