Solingen u šoku nakon napada: Politička kriza u Njemačkoj eskalira

25.08.2024. 15:40:00

Njemačku je uzdrmao brutalan napad koji se dogodio u petak u gradu Solingenu, kada je 26-godišnji Sirijac, Isa al H., nožem ubio troje ljudi i ozlijedio još osam osoba na lokalnom festivalu. Napadač, koji je u Njemačku stigao krajem 2022. godine i zatražio azil, predao se policiji i priznao zločin. Njegov čin izazvao je buru u političkom životu zemlje, potaknuvši žestoke rasprave o migracijskoj politici i sigurnosti, prenosi Direktno.hr

Isa al H. je boravio u izbjegličkom centru u Solingenu, a prema informacijama koje prenosi Der Spiegel, trebao je biti protjeran u Bugarsku, zemlju kroz koju je ušao u Europsku uniju. Međutim, izbjegao je deportaciju skrivajući se nekoliko mjeseci, što je dodatno uzburkalo javnost i otvorilo pitanja o učinkovitosti njemačkog sustava azila.

Napad je također dobio novu dimenziju nakon što je teroristička organizacija Islamska država preuzela odgovornost za ovaj čin. Ova tvrdnja dodatno je podgrijala već napetu atmosferu u Njemačkoj, gdje su se politički lideri različitih stranaka počeli međusobno optuživati zbog neadekvatnih mjera sigurnosti.

Političke posljedice i pozivi na protjerivanje izbjeglica

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), Friedrich Merz, iskoristio je ovaj tragičan događaj kako bi oštro kritizirao vladajuću koaliciju koju predvodi premijer Olaf Scholz. "Dosta je bilo," izjavio je Merz, naglašavajući da su dosadašnji napadi većinom počinjeni od strane izbjeglica s islamističkom pozadinom. Založio se za strože kontrole na njemačkim granicama i za pojačano protjerivanje osoba koje nemaju pravo boravka u zemlji.

Napetost dodatno raste i zbog nadolazećih izbora za parlamente u istočnim saveznim pokrajinama Saske i Tiringije, gdje desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) bilježi rast popularnosti. U tom kontekstu, napad u Solingenu mogao bi značajno utjecati na ishod izbora, ali i na budućnost vlade Olafa Scholza.

Vladajući Socijaldemokrati (SPD) također su podržali ideju o protjerivanju kriminalaca u Siriju i Afganistan. Predsjednica SPD-a, Saskia Esken, naglasila je potrebu za odlučnim djelovanjem nakon napada u Solingenu, što je stav koji je ranije iznijela i ministrica unutarnjih poslova, Nancy Faeser. Ove izjave pokazuju kako unutar vladajuće koalicije raste pritisak za donošenjem strožih mjera prema izbjeglicama koji krše zakon.

Mogući politički potres u Njemačkoj

Predstojeći izbori krajem rujna u saveznoj pokrajini Brandenburg mogli bi dodatno promijeniti politički krajobraz Njemačke. Analitičari predviđaju da bi loši rezultati za vladajuće stranke na regionalnim izborima mogli dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući moguće zahtjeve za ostavkom premijera Scholza.

U međuvremenu, njemačka javnost ostaje u šoku, a napetost oko migracijske politike i sigurnosti nastavlja rasti. Napad u Solingenu poslužio je kao katalizator za ove debate, koje će sigurno obilježiti njemačku političku scenu u nadolazećim mjesecima.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.