“Somborska skupina“ 31. siječnja 1992. godine pokušala duboko u neprijateljskom teritoriju minirati most u Batini…(VIDEO)

31.01.2024. 09:46:00

Diverzanti su se na punktovima JNA i srpskih paravojnih postrojbi predstavljali kao specijalna jedinica generala Blagoja Adžića...

„Somborsku skupinu“ činili su pripadnici Samostalne uskočke satnije HV-a koji su kao diverzanti 31. siječnja 1992. godine pokušali duboko u neprijateljskom teritoriju minirati most u Batini koji je bio jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz kojih su napadali Osijek…

U akciji „Batinski most“ k renuli su pod izrazito nepoželjnim vremenskim uvjetima preobučenim u odore JNA u amfibiji punoj eksplozivi. Akciju je vodio Ivica Krnjak koji se predstavljao kao pukovnik Jordan Jovanović koji je poginuo u Osijeku 1991. godine. Diverzanti su se na punktovima JNA i srpskih paravojnih postrojbi predstavljali kao specijalna jedinica generala Blagoja Adžića“.

Diverzanti su preko Kopačkog rita ušli duboko pozadinu, ali su zbog tehničkog kvara na vozilu (amfibiji) otkriveni i raspršeni na manje skupine. Nakon borbe (od 2. do 7. veljače) 7 diverzanata je zarobljeno (još 1 naknadno), 3 su poginula, a 9 se uspjelo spasiti i preplivati ​​​​​​Dunav. Međudržavnim dogovorom, nakon 2 godine zatvora razmijenjeni su na kontrolnoj točki UNPROFOR-a kod Lipovca (12.I.1994.) za pripadnike srpske terorističke skupine “Štit”.

Bio je to pokušaj, nedovoljno obučenih i iznimno hrabrih hrvatskih mladića, da učini nešto što je bilo gotovo nemoguće. Ova će hrabrost ostati zauvijek zapisan u kronologiji Domovinskog rata.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.