Specijalci iz elitne britanske jedinice SAS stigli u Kijev: ‘Obučavaju Ukrajince, dosad su gledali tečajeve na YouTubeu‘

16.04.2022. 10:02:00

Elitne zrakoplovne jedinice britanske vojske SAS nalaze se u Kijevu gdje obučavaju ukrajinske vojnike kako da koriste protutenkovske projektile, piše Telegraph prenoseći londonski Times.

Časnici iz dva ukrajinska bataljuna izjavili su da su ih britanski specijalci posjetili u zadnja dva tjedna kako bi održali tečaj rukovanja moćnim oružjem koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Prije toga vojnici su se koristili uputama na YouTubeu o korištenju raketnih bacača.

Britanci su prvi puta poslali vojne instruktore u Ukrajini nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, ali su u veljači, neposredno prije invazije, povukli svoje snage kako bi izbjegli mogućnost izravnog sukoba s Rusijom i uvlačenja NATO-a u sukob.

Kapetan Jurij Mironenko, čija je bojna stacionirana u Obolonu u sjevernom predgrađu Kijeva, izjavio je pak za Times da je obuka nastavljena i neophodna za nove ročnike i veterane povratnike jer nisu ranije imali iskustva s protutenkovskim projektilima.

- Dobili smo ogromnu vojnu pomoć od Britanije, ali ljudi koji su znali koristiti sustave NLAW bili su na drugim položajima, pa smo se morali snalaziti uz pomoć YouTubea. Može se naučiti za sedam minuta, pet do sedam minuta, rekao je.

- Nakon toga smo imali dobru obuku. Britanski časnici bili su ovdje prije dva tjedna u našoj jedinici i jako dobro su nas naučili. Budući da smo bili uspješni, sada imamo i samopouzdanje, rekao je.

Njegove riječi potvrdio je i zapovjednik ukrajinskih specijalnih snaga, koji je izjavio da je 112. bataljun kojemu je priključena njegova jedinica, prošli tjedan prošao obuku.

image

Ukrajinski vojnik s raketnim bacačem NLAW

 Str/AFP
-  Britanci su bili dobri dečki. Pozvali su nas da ih posjetimo kad završi rat, rekao je drugi zapovjednik nadimka 'Medo'.

Deseci veterana britanske vojske došli su se dobrovoljno, ne kao aktivni britanski vojnici, boriti u Ukrajinu, ali ukrajinski zapovjednici inzistiraju da je u ovom slučaju riječ o aktivnim pripadnicima britanskih specijalaca koji su došli radi obuke.

Britansko Ministarstvo obrane odbija potvrditi priču ukrajinskih zapovjednika, pozivajući se na dugogodišnju praksu da ne komentiraju specijalne operacije.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je 1. ožujka da ne postoje okolnosti zbog kojih bi se NATO trebao izravno uključiti u rat u Ukrajini.

- Izuzetno je važno shvatiti da je NATO obrambeni savez. Živimo u vrijeme kada lako dolazi do pogrešnih procjena i nesporazuma.

Ipak, posljednji potez vjerojatno će uznemiriti Rusiju.

U petak se doznalo da je Moskva poslala službeno pismo SAD-u upozoravajući da pošiljke osjetljivog naoružanja iz Sjedinjenih Država i NATO-a pogoršavaju napetosti u Ukrajini i mogu dovesti do 'nepredvidivih posljedica'.

U diplomatskoj noti, čiju je kopiju pregledao Washington Post, naveli su da Sjedinjene Države dolijevaju 'ulje na vatru' najnovijim paketom vojne pomoći od 800 milijuna dolara.

Britanija je poslala 543 milijuna eura pomoći u oružju i 480 milijuna eura ekonomske i humanitarne pomoći Ukrajini od početka sukoba. To uključuje 10.000 projektila s protutenkovskim oružjem NLAW, protuzračni raketni sustavi Starstreak te projektile Javelin. Također su poslali pancirke, kacige i vojničke čizme.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.