Spektakularna pljačka u centru grada: Razbojnici pobjegli s 9 milijuna eura, zaštitari u šoku

29.08.2020. 14:34:00

Razbojnici u francuskom gradu Lyonu opljačkali su vozilo zaštitarske tvrtke Loomis i ukrali devet milijuna eura. Radi se o jednoj od najvećih pljački u Francuskoj od 2009. kada je Toni Musulin pobjegao s 11.6 milijuna eura, piše The Guardian.

Naime, nekoliko naoružanih pojedinaca opljačkalo je vozilo u petak oko devet sati nakon što je ono izašlo iz podružnice Francuske banke u Lyonu., piše Jutarnji.

Kako navode lokalni mediji, dva kombija blokirala su zaštitarsko vozilo, razbojnici su prijetili vozaču, uzeli novac te pobjegli u dva vozila koja su kasnije zapalili.

– Bio je to hrabar napad, upravo u centru grada – kazao je izvršni direktor Loomisa Michel Tresch za AFP te dodao da je najvažnije da su zaposlenici tvrtke sigurni i zdravi.

Troje zaposlenika Loomisa, dvije muške i jedna ženska osoba, je u šoku te će im biti potrebna psihološka pomoć.

Dvoje zaposlenika kazalo je kako su imali opetovanih problema sa sustavom za zaključavanje vozila.

Naime, sigurnosni kod vozila mijenja se tijekom svake vožnje, a opljačkano vozilo imalo je “stalni kod”, koji je olakšao posao razbojnicima.

– Očito je došlo do greške od strane tvrtke – kazao je jedan zaposlenik za AFP.

Inače, švedska zaštitarska tvrtka Loomis napadnuta je nekoliko puta tijekom godina. U svibnju 2017. godine opljačkano je jedno njihovo vozilo te su razbojnici pritom ukrali 35 milijuna eura gotovine, dijamante i zlatne ingote.

U prosincu 2016. lopovi su ukrali 70 kilograma zlatne prašine u vrijednosti 2,5 milijuna eura iz iste tvrtke u blizini Lyona.

U ožujku ove godine još jedan zloglasni francuski razbojnik, Rédoine Faïd, osuđen je na 28 godina zatvora zbog napada na kombi tvrtke Loomis u Calaisu 2011. godine.

Ali Tresch je za AFP rekao da je u usporedbi s 2000-ima sada manje fizičkih napada.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.