Špiro Janović imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu branitelja

29.04.2021. 20:33:00

Na zatvorenome dijelu sjednice Vlade RH u četvrtak, dr. Špiro Janović imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Navedenu odluku Vlade RH-a, na svojem facebook profilu prokomentirao je poznati hrvatski psihijatar dr. Herman Vukušić čiju objavu Vam prenosimo u cijelosti: 

"ŠPIRO JANOVIĆ: PRAVA ODLUKA U PRAVO VRIJEME????

Danas je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH za državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja imenovan doc.dr. Špiro Janović, moj kolega sa KBC-a Zagreb, dragovoljac Domovinskog rata, vrhunski liječnik i psihijatar, istinski hrvatski domoljub (na fotografiji onaj bez maske????).
Što više reći nego li: prava odluka u pravo vrijeme, a doc Janoviću zaželjeti svu sreću na njegovoj novoj dužnosti!" 

Da podsjetimo, na zatvorenome dijelu današnje, 55. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanak ministara nadležnih za razvoj (FAC Development), 29. travnja 2021. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Također, utvrđen je Intervencijski podnesak Republike Hrvatske u predmetu pred Sudom Europske unije, kao i Pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za donošenje mišljenja u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje.
 
Vlada je usmeno izviještena o stanju iskorištenosti sredstava Europskih i strukturnih fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Zakonski prijedlozi: https://bit.ly/3vwngIX
Podzakonski prijedlozi: https://bit.ly/2RbAHiB
 
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, dr. sc. Špiro Janović imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
 
Mario Demirović imenovan je ravnateljem Carinske uprave u Ministarstvu financija, s danom 29. travnja 2021., na vrijeme od pet godina temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.
 
Zbog isteka mandata razriješeni su predsjednik, članovi i tajnica Vijeća za sustav unutarnjih kontrola u javnom sektoru: dr.sc. Zdravko Marić, Ante Matijević, Zvonko Šakić, mr.sc. Ivan Klešić, dr.sc. Ivan Malenica, Nataša Tramišak, Goran Pauk, Željko Turk, dr.sc. Boris Tušek, Melita Štrbić, mr.sc. Krešimir Parat, mr.sc. Željko Novaković, mr.sc. Sunčica Bajić, Marijan Dilberović, Danijela Stepić, mr.sc. Niko Raič te Nikolina Bibić.
 
Novim predsjednikom po položaju je imenovan dr.sc. Zdravko Marić, članovima Ante Matijević, mr.sc. Ivan Klešić, dr.sc. Ivan Malenica, Nataša Tramišak, Goran Pauk, Željko Turk, dr.sc. Boris Tušek, Melita Štrbić, mr.sc. Krešimir Parat, mr.sc. Željko Novaković, mr.sc. Sunčica Bajić, Marijan Dilberović i mr.sc. Niko Raič, te tajnicom Nikolina Bibić.
 
Razriješeni su dosadašnji te imenovani novi članovi upravnih vijeća zdravstvenih ustanova.
 
Tako je razriješen član Upravnog vijeća Opće bolnice "dr. Josip Benčević", Slavonski Brod, Saša Miroslavić, a novom članicom imenovana je dr.sc. Marija Bubaš.
 
U Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin razriješen je Domagoj Trupeljak, a imenovana Vera Katalinić-Janković.
 
U Općoj bolnici Dubrovnik razriješena je Edita Burčul, a imenovana Sibila Žabica.
 
U Općoj bolnici Zadar razriješen je Stipe Bjeliš, a imenovan dr.sc. Silvio Bašić.
 
U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije razriješen je dr.sc. Joško Mitrović, a imenovan dr.sc. Mario Zovak.
 
U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti razriješen je dr.sc. Srećko Marušić, a imenovan dr.sc. Aleksandar Racz.
 
U Naftalanu, Općoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, razriješena je Emanuela Herceg, a imenovana Jasminka Hlupić.
 
U Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" Rovinj razriješen je dr.sc. Mate Car, a imenovan mr.sc. Miljenko Depolo.
 
U Lječilištu Topusko razriješena je Emanuela Herceg, a imenovan Vedran Kranjčević.

Izvor: vlada.gov.hr/Foto: Herman Vukušić

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: