Spomen sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu (VIDEO - uznemirujući sadržaj)

29.06.2024. 10:42:00

Spomen sjećanje na djecu poginulu u Hrvatskoj u Domovinskom ratu “Mali križ – velika žrtva” održava se ove godine u subotu, 29. lipnja u Slavonskom Brodu.

Program počinje u 10 sati misnim slavljem u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva, koju će predvoditi vlč. Ivan Begović, koji je i sam kao dijete u Domovinskom ratu u svojoj rodnoj kući u Vinkovcima teško bio ranjen. Poslije mise s početkom u 11.15 prigodan program bit će kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo”, podignutog 2016. na sjećanje 405 poginule djece u Hrvatskoj.

Dokumentarni film „Otkrhnuti“, redateljice Slavice Šnur, prikazana je u Kazalištu Marina Držića. Film je to o najvećoj ljudskoj boli, traumi ali i oprostu. "Otkrhnuti" govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i dan danas. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je prema nekim podacima poginulo 402 djece, od Slavonije do Dubrovnika. Dubrovnik je drugi grad u Hrvatskoj po broju poginule djece.

Film, između ostalog, prikazuje i priču o 11-godišnjem dječaku koji je bio vrlo talentiran tenisač. Dobio je poziv za novogodišnji turnir u Njemačkoj, a poginuo dva mjeseca prije.

U filmu je i majka kojoj su ubijeni kći i sin te suprug. Također, film prikazuje i staru videosnimku na kojoj se pojavljuje dječak čiji otac više nije imao ni fotografiju svoga 17-godišnjeg sina koji je ubijen. Na toj snimci, koju je pronašla redateljica, dječak je kormilar, tada u mlađoj dobi, u dječjem veslačkom klubu u Vukovaru.

Snimanje je trajalo nešto dulje od godinu dana, radili su s ljudima iz Dubrovnika, Zadra, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda.   Producent filma je Stipe Majić, autor filmova “Glavu dole, ruke na leđa” te televizijske serije “Srce Vukovara”.

“Svaki roditelj u nekom se trenutku upitao i je li mogao spriječiti da ostane bez djeteta, je li nešto mogao napraviti drukčije. Osim te boli s kojom se nose, muče se i s tim upitnikom”, kazala je Slavica Šnur, redateljica filma.

Dijete kojem nisu dali živjeti!

VIDEO UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA!

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.