SPORAN UGOVOR OD 10 MILIJUNA KUNA: Interna revizija istražuje ugovor Fonda za zaštitu okoliša i Omega Softwarea

29.01.2023. 10:32:00

Nacional je tijekom proteklog tjedna otkrio detalje još jednog sumnjivog posla koji je država sklopila s informatičkom tvrtkom Omega Software, čija je realizacija trenutno zamrznuta jer je u tijeku interna revizija koja ga dodatno provjerava

Nacional je tijekom proteklog tjedna otkrio da postoji još jedan sumnjivi posao koji je država sklopila s informatičkom tvrtkom Omega Software, koja je Natašu Tramišak koštala ministarskog mandata.

Izvor koji o tome ima neposredna saznanja izjavio je za Nacional kako smatra da je taj posao pomno isplaniran kako bi se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespotrebno izvuklo gotovo 10 milijuna kuna proračunskog novca. I pomoglo tvrtki zbog čijeg je poslovanja, čini se, premijer Andrej Plenković posebno osjetljiv.

Štoviše, spomenuti sporni posao je sklopljen, ugovor je potpisan, ali je njegova realizacija zamrznuta jer je u tijeku interna revizija koja ga dodatno provjerava. To je Nacionalu i službeno potvrđeno.

Nakon što je premijer Andrej Plenković smijenio ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova Natašu Tramišak jer je počela dubinski propitivati te je htjela spriječiti poslove države i tvrtke Omega Software, ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i Omega Softwarea još je jedan primjer koji budi sumnju da se uz prešutno odobravanje premijera Andreja Plenkovića dogovaraju upitni, vjerojatno sasvim nepotrebni milijunski poslovi s podobnim tvrtkama.

Slučaj je dodatno indikativan zato što se tu radi o istoj tvrtki kojoj donedavna ministrica Tramišak nije produljila ugovor za informatički sustav eFondovi, već je posao dodijelila Financijskoj agenciji (FINA) što je, po svemu sudeći, bilo okidač za prijetnje koje su joj upućene, a kasnije i za njenu smjenu.

Bivša ministrica našla se još 2021. godine na udaru prijetnji, i to zato što je informatički sustav koji kontrolira dodjelu sredstava iz fondova EU-a, a kojim je do tada upravljala privatna tvrtka Omega Software, odlučila vratiti pod isključivo državni nadzor. Ministrica je, naime, odbila pod istim uvjetima produljiti ugovor s tvrtkom Omega Software, koju je favorizirala premijerova miljenica Gabrijela Žalac koja je bila uhićena 10. studenoga 2021. godine zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti.

Umjesto toga posao je povjerila FINA-i, da bi se potom u toj državnoj agenciji otkrila jedna od najvećih prevara vezanih uz natječaje za fondove EU-a raspisane po metodi “najbrži prst”. Naime, nakon što je FINA preuzela upravljanje sustavom eFondovi od privatne tvrtke Omega Software, informatičari FINA-e prvi put su otkrili točne adrese s kojih se sistemom takozvanih botova pokušao kompromitirati 141 milijuna kuna vrijedan natječaj za bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, koji je u travnju ove godine raspisalo Ministarstvo gospodarstva.

Taj je natječaj 31. svibnja poništen upravo zato što su informatičari FINA-e otkrili više pokušaja prevare preko sustava botova – to jest automatiziranih upada u sustav pojedinaca koji su tako na natječaju htjeli ostvariti nedozvoljenu prednost. Međutim, analiza informatičara pokazala je da su neke od tvrtki za koje je sada utvrđeno da su na sumnjiv način, uz pomoć botova, ostvarile prednost, sudjelovale i na nekim ranijim natječajima financiranim iz fondova EU-a, ali da raniji informatički sustav koji je postavila tvrtka Omega Software takve prevare uopće nije evidentirao, to jest one nikada nisu službeno prijavljene.

Iz zasad nepoznatih razloga premijer Andrej Plenković bio je izuzetno ljut jer je upravo ta tvrtka ostala bez svog ranijeg angažmana. I to je u biti koštalo Natašu Tramišak njegova povjerenja i na koncu ministarske funkcije.

Ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i Omega Softwarea još je jedan primjer koji budi sumnju da se uz prešutno odobravanje premijera Andreja Plenkovića dogovaraju upitni, vjerojatno sasvim nepotrebni milijunski poslovi

Inače, tvrtka Omega Software dobila je prvi posao u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a u rujnu 2016., u vrijeme ministra Tomislava Tolušića, a druga dva ugovora, čija je cijena znatno narasla, s tom tvrtkom sklopila je bivša ministrica Gabrijela Žalac. I Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, bivši ministri u Vladi Andreja Plenkovića, pod istragama su Ureda europskog javnog tužitelja.

No ta moćna i snažna informatička tvrtka javnosti je postala poznata nakon što je otkriveno da je pet posto udjela u toj tvrtki imao i bivši predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji je udjele u međuvremenu 2020. godine prodao. Neposredno prije nego što su većinski suvlasnici te kompanije Ivan Matić i Margaret Meštrović Matić u prosincu 2021. tragično poginuli u prometnoj nesreći na autocesti Rijeka – Zagreb, tvrtku Omega Software 4. studenoga 2021. preuzeo je vlasnik najveće IT kompanije u Hrvatskoj, grupacije M SAN, Stipo Matić. Ali ne direktno preko M SAN Grupe, već preko svoje tvrtke Novčić više, koja je u Zdencima i Čačincima gradila dvije bioplinske elektrane.

Tako da je Omega Software postao novi član grupacije M SAN, s kojom je godinama interesno povezan Damir Krstičević, bivši ministar obrane. Svi poslovi koje je tvrtka dobila s raznim ministarstvima i državnim agencijama, samo su produbili sumnje da je povezana s HDZ-om i samim vrhom hrvatske vlade.

Izvor koji je Nacional upozorio na to da postoji još primjera u kojima vrh HDZ-a očito favorizira tvrtku Omega Software, navodi da je u slučaju spomenutog posla izveden dodatni manevar kako bi se odgovornost odmakla od samog vrha Vlade. Naime, taj izvor ističe da se u slučaju ugovora s Fondom za zaštitu okoliša vrijednost ugovora smišljeno smanjila ispod 10 milijuna kuna, i to zato što u tom slučaju ugovor odobrava Upravni odbor Fonda, a ne Vlada.

Pa se izravna odgovornost za odlučivanje o dodjeli tog posla može pripisivati Upravnom odboru koji čine članovi HDZ-a predvođeni ljudima poput predsjednika HGK-a Luke Burilovića, saborskog zastupnika Josipa Borića ili Anje Bagarić, dugogodišnje bliske suradnice bivšeg ministra Ćorića u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Predsjednik Upravnog odbora još je jedan Ćorićev suradnik iz Ministarstva gospodarstva, državni tajnik Mario Šiljeg.

Nacionalovi izvori tvrde da je ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i Omega Softwarea koji je potpisan u proljeće 2021., također kasnije preuzela FINA. Tvrdi se da je ugovor s Omega Softwareom potpisan iako je već u ožujku bilo jasno da će barem dio poslova predviđenih ugovorom temeljem Zakona o gospodarenju otpadom preuzeti baš FINA, ali se svejedno sredinom ljeta 2020. krenulo u raspisivanje natječaja na koji se javio samo Omega Software.

Ugovor između Fonda za zaštitu okoliša i Omege potpisan je 21. ožujka 2021., što su Nacionalu potvrdili i iz Fonda za zaštitu okoliša i iz tvrtke Omega Software, a vrijednost je bila 7.984.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno, točno 9.980.000,00 kuna s PDV-om. Nedugo nakon potpisivanja ugovora kojim je Omega Software dobio posao izgradnje informatičkog sustava za praćenje programa i projekata, naplatu naknada i gospodarenja posebnim kategorijama otpada, donesen je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim su izrada i upravljanje većim dijelom istog informacijskog sustava dodijeljeni FINA-i, a s tim su u vrijeme potpisivanja ugovora s Omegom bili upoznati i tadašnji direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić, ali i tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Naime, Zvonimir Majić, savjetnik tadašnjeg direktora Fonda Kukića, po nalogu ministra Ćorića bio je u ime Fonda voditelj radne skupine koja je radila na izradi Zakona o gospodarenju otpadom.

U cijelom tom slučaju posebno je zanimljivo i to što je krajem prošle godine Državna revizija u svojem izvješću utvrdila da u provođenju Plana gospodarenja otpadom u Hrvatskoj nijedan od četiriju njegovih važnih ciljeva koje je trebalo postići do konca 2022. nije ostvaren, a među tim ciljevima spominje se i dio o informatičkom sustavu te se navodi da “mjera izrade jedinstvenog informacijskog sustava Fonda za pripremu i provedbu projekata, koji će biti povezan s informacijskim sustavom Ministarstva i drugim institucijama povezanim s Fondom, radi kontrole, razmjene i usklađivanja podataka vezanih za posebne kategorije otpada i ostale projekte Fonda, nije ostvarena u cijelosti ni do planiranog roka”.

U tom kontekstu zanimljiv je i odgovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz kojeg su potvrdili ugovor s Omegom, ali su napomenuli i da je ugovor s Omegom trenutno u fazi mirovanja, odnosno da je u tijeku “obustava rada na projektu” te da je u cijeli posao sada uključena i interna revizija. Odgovor koji je potpisala glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša Lidija Tošić prenosimo u cijelosti:

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je s tvrtkom Omega Software, temeljem objavljenog i provedenog otvorenog postupka javne nabave, sklopio jedan ugovor u vrijednosti od 7.899.000,00 kuna + PDV. Predmetni ugovor zaključen je 11. ožujka 2021. godine, a odnosi se na usluge razvoja sustava za praćenje i provedbu projekata, naplatu naknada i gospodarenja posebnim kategorijama otpada. Odabrani izvođač usluge do sada je realizirao dio poslova sukladno rokovima i dinamici koji su utvrđeni Ugovorom. Budući da je u listopadu prošle godine došla nova uprava Fonda, koja je zatekla projekt u fazi u kojoj su privremeno i obostrano obustavljene sve aktivnosti na njegovoj provedbi, pristupilo se analizi poslovnih i informacijskih procesa u koju je, između ostalog, uključena i interna revizija.

Do završetka iste na snazi je i dalje obustava rada na ovom projektu. Fond i tvrtka Omega nemaju međusobnih sudskih sporova. Što se tiče Financijske agencije, ona će za Fond, sukladno čl. 94. Zakona o gospodarenju otpadom, obavljati poslove vezane za ustroj i operativno vođenje Registra proizvođača s proširenom odgovornosti te je tijeku operacionalizacije te suradnje.”

Izravna odgovornost za odlučivanje o dodjeli tog posla može se pripisivati Upravnom odboru koji čine članovi HDZ-a predvođeni predsjednikom HGK-a Lukom Burilovićem ili saborskim zastupnikom Josipom Borićem

Dakle, iz odgovora se može zaključiti da je ugovor s Omegom trenutno u nekoj vrsti suspenzije, ali isto tako se navodi da će FINA za Fond obavljati dio informatičkih poslova. Međutim, iz ovog odgovora ostalo je nejasno preklapa li se dio poslova koje je dobila FINA s poslovima koje je, po ugovoru, trebao obavljati Omega Software.

Iz te tvrtke za Nacional su, pak, odgovorili da je društvo Omega Software d.o.o. s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisalo jedan ugovor te da su podaci vezani uz poslovanje društva s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i provedene postupke javne nabave javnosti dostupni u svakom trenutku na portalu Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske. Iz Omege su za Nacional naveli i sljedeće detalje vezane uz ugovor s Fondom za zaštitu okoliša:

“Ugovor je sklopljen za ‘Razvoj sustava za praćene i provedbu projekata, naplatu naknada i gospodarenja posebnim kategorijama otpada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost’. Budući da je ugovor još na snazi, Omega Software je do sada izvršio sve svoje obveze u rokovima utvrđenim Planom upravljanja projektom, koji Plan je usuglašen s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Funkcionalni opis i opseg ugovorenog projekta nije se mijenjao od zaključenja ugovora, stoga društvo Omega Software d.o.o. ne raspolaže informacijom jesu li poslovi ili dio poslova koji su definirani ugovorom između društva Omega Software d.o.o. i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preneseni na nekog drugog subjekta ili izvršitelja.”

Zanimljivo je da iz Omega Softwarea nisu spomenuli da je njihov ugovor s Fondom trenutno u stanju mirovanja i da je predmet interne istrage unutar samog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Istovremeno, Nacionalovi izvori koji su dobro upućeni u rad Fonda tvrde da je za cijeli posao zaslužan bivši direktor Siniša Kukić, koji je nabavu raspisao, iako su njegovi prethodnici, a tu se prije svega misli na bivšeg direktora Fonda Dubravka Ponoša, već utrošili na informatičke poslove u Fondu gotovo 10 milijuna kuna javnih sredstava, što je utvrdila i državna revizija financijskog nadzora Fonda za 2019. godinu.

Zanimljiva je činjenica, kako tvrde izvori iz Fonda, da informacijski sustavi koje je naručio bivši direktor Ponoš nikada nisu implementirani, odnosno, zbog svoje nefunkcionalnosti i neusklađenosti s poslovnim procesima u radu Fonda nisu nikada zaživjeli, a slično se sada događa i s poslom s Omega Softwareom. Javni poziv vezan uz taj posao bio je objavljen usred ljeta, u srpnju 2020., a kao što smo već pisali, na njega se javila samo jedna tvrtka, Omega Software, pa je njezina ponuda kao ekonomski najprihvatljivija bila i prihvaćena Odlukom o odabiru koju je u ime Fonda potpisao direktor Siniša Kukić.

U cijelom poslu zanimljiva je i činjenica da je nedugo prije raspisivanja natječaja u Fondu na voditeljsko mjesto, i to bez javnog natječaja, zaposlena i računovotkinja iz gradskog Dječjeg vrtića Budućnost Edita Krajina, žena vozača pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Zdravka Krajine. Ona je ubrzo, odlukom direktora Fonda Siniše Kukića, kao predstavnica Sektora Fonda za financijske poslove imenovana i članicom povjerenstva koje je odlučivalo o financijskoj prihvatljivosti 10 milijuna kuna vrijednog posla s informatičkom tvrtkom Omega Software. Izvori iz Fonda tvrde da Edita Krajina nema položen državni stručni ispit, koji je osnovni preduvjet zapošljavanja svih službenika u državnom sektoru, ali je svejedno postavljena u povjerenstvo koje je odlučivalo o tom spornom poslu.

Nova uprava Fonda zatekla je projekt u fazi u kojoj su privremeno i obostrano obustavljene sve aktivnosti na njegovoj provedbi, pa se pristupilo analizi procesa u koju je uključena i interna revizija

Osim toga, prema tvrdnjama izvora iz Fonda za zaštitu okoliša, pojedine ključne stručne službe, protivno ustaljenoj praksi i pravilima struke, bile su izuzete od sudjelovanja u tom postupku javne nabave, a sve zato da se ne izjalovi plan oko pogodovanja tvrtki Omega Software u poslu teškom gotovo 10 milijuna kuna. Napominje se i da su ključne stručne službe Fonda bile protiv takvog zaključenja postupka, no da su ministar Tomislav Ćorić i direktor Kukić prešli preko svega, prijeteći opomenama i otkazima stručnim kadrovima Fonda koji su se protivili realizaciji tog posla. Isti izvori tvrde i da je upravo u dogovoru Ćorića i Kukića posao procijenjen na 9.980.000 kuna kako bi se izbjeglo da o njemu raspravlja i Vlada, koja raspravlja o svim ugovorima Fonda za zaštitu okoliša većim od 10 milijuna kuna.

Tako se tvrdi da je prvotni plan bio da iznos informatičke usluge koju bi tvrtka Omega Software pružala Fondu u razdoblju od dvije godine, bude devet milijuna kuna bez PDV-a, što potvrđuje i e-mail od 31. srpnja 2020., no odlučilo se izuzeti Vladu premijera Plenkovića od odlučivanja o tom poslu, i to, kako se tvrdi, radi otklanjanja sumnje u javnosti o povezanosti premijera i tadašnjeg ministra Ćorića s cijelim poslom, pa se vrijednost ugovora smanjila na 7.984.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno na točno 9.980.000,00 kuna s PDV-om, čime je odlučivanje prebačeno s Vlade i premijera na Upravni odbor Fonda, u kojemu većinu čine članovi HDZ-a koji su predloženi Vladi još tijekom mandata Tomislava Ćorića.

Nacional je ekstenzivno pisao o tome kako se bivša ministrica Nataša Tramišak našla još 2021. godine na udaru prijetnji, i to zato što je informatički sustav koji kontrolira dodjelu sredstava iz fondova EU-a, a kojim je do tada upravljala privatna tvrtka Omega Software, odlučila vratiti pod državni nadzor. FOTO: Nacional

Da je informatički posao od 10 milijuna kuna sumnjiv, izvori iz Fonda potkrepljuju činjenicom da se čelnik ustrojstvene jedinice Fonda, koji je formalno pokrenuo predmetni postupak javne nabave, izjasnio protiv zaključenja ugovora s tvrtkom Omega Software, a da stručni ljudi iz pojedinih ključnih službi nisu niti sudjelovali u povjerenstvu za pregled i ocjenu ponude te tvrtke. Međutim, jedan drugi izvor iz Fonda tvrdi da to baš i nije potpuna istina te objašnjava kako je tekao cijeli proces:

“Riječ je o tadašnjoj tajnici Fonda Andreji Bartolić koja je kao podnositelj zahtjeva za pokretanje postupka nabave inicirala pokretanje predmetnog postupka. Zahtjev za planiranjem predmetne nabave dostavljen je Samostalnoj službi za nabavu od tajništva Fonda još u 2019. godini, za vrijeme bivšeg direktora Ponoša, a sredstva su osigurana u financijskom planu Fonda za 2020. godinu. Sam zahtjev za pokretanje postupka nabave potpisala je baš tajnica Fonda Andrea Bartolić, kao čelnik jedinice koja je ujedno i predlagatelj navedenog postupka, nakon čega je samostalna služba za javnu nabavu provela aktivnosti u svrhu daljnje provedbe postupka. Stručno povjerenstvo za pripremu postupka i izradu dokumentacije, kao i za pregled i ocjenu ponuda, sačinjavalo je sedmero članova, iz svake ustrojstvene jedinice koja je kroz svoju djelatnost povezana s potrebom nabave predmetnog sustava (Tajništvo Fonda, Sektor za financijske poslove, Sektor za pravne poslove, Sektor za energetsku učinkovitost, Samostalna služba za nabavu, Sektor za gospodarenje posebnim kategorijama otpada).

Nacionalovi izvori tvrde da je dogovorom Ćorića i Kukića posao procijenjen na 9.980.000 kuna kako bi se izbjeglo da o njemu raspravlja i Vlada, koja raspravlja o ugovorima Fonda za zaštitu okoliša većim od 10 mil. kuna

Na temelju provedenog postupka javne nabave donesena je Odluka o odabiru za sklapanje ugovora o nabavi sustava za praćenje programa i projekata, naplatu naknada i gospodarenja posebnim kategorijama otpada s tvrtkom Omega Software d.o.o. Dana 17. veljače 2021. Upravni odbor Fonda donio je odluku kojom daje suglasnost direktoru Fonda da po stupanju na snagu i izvršnosti Odluke o odabiru, sklopi Ugovor za predmetnu nabavu. Nakon što je Upravni odbor Fonda donio navedenu Odluku, tajnica Fonda Andrea Bartolić izrazila je neslaganje s pozitivnim mišljenjem za sklapanje ugovora koje nije pritom uopće obrazložila. Budući da je postupak predmetne nabave zakonski uredno proveden te da je zakonom propisana odredba sklapanja ugovora u roku 30 dana od dana izvršnosti Odluke, Fond je bio u obvezi sklopiti ugovor s odabranim ponuditeljem.”

Iako isti izvor tvrdi da je, barem što se tiče procedure, u tom poslu sve čisto, on se slaže s time da još uvijek nije jasno zašto se uopće išlo u sklapanje ugovora s Omega Softwareom, ali i tvrdi da je to posao za novog direktora Luku Balena koji je na tu poziciju imenovan krajem rujna prošle godine. Očito je prvi korak napravljen pokretanjem unutarnje revizije, a ostaje vidjeti hoće li sve na tome i ostati ili će se u cijelu priču na kraju uplesti i DORH i USKOK.

 

Izvor: nacionalno.hr/Foto: montaža/Nacional

Izvorni autor: Boris Bilas

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.