SPORNO UMIROVLJENJE Milanović postavio ultimatum: Ili će Vlada vratiti umirovljenog zapovjednika na posao ili će on blokirati sva imenovanja

21.10.2021. 14:45:00

Predsjednik Zoran Milanović još jednom oštro se osvrnuo na slučaj umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, a upozorio je i na činjenicu da je jedan državni tajnik u MORH-u aktivni general. Riječ je o Zdravku Jakopu, generalu po činu koji nije umirovljen, tako da je i dalje djelatna vojna osoba

Govoreći o slučaju umirovljenja zapovjednika BurčulaMilanović je rekao da se ministar obrane očigledno može 'iživljavati' i to bez obrazloženja.

'Taj čovjek će biti vraćen u službu i o tome ćemo razgovarati s njegovim političkim skrbnikom', rekao je Milanović, dodajući da je ministar Mario Banožić politički beskućnik i aludirajući na premijera Andreja Plenkovića.

'To je nemoralna, teška zloupotreba zakonske ovlasti. Plenković se pravi da se ništa ne događa. Ovo je manipulacija preko leđa uzornog časnika. Motiv je osveta. To treba obrazložiti. Nekolicini mojih suradnika ministar je rekao da tog čovjeka ne želi vidjeti', rekao je Milanović.

'Tražim, i dogodit će se, da ta osoba dostojanstveno ode u mirovinu', rekao je Milanović, dodajući da je riječ o 'vojničini'.

Elvis Burčul

Elvis Burčul

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Plenković, kaže Milanović, zna što se događa jer je o svemu i pisano obaviješten. 'Ništa nije napravio. Sad je u Bruxellesu, skuplja snage za oslobođenje Krima', rekao je. Na pitanje je li to moguća osveta premijera Plenkovića zbog odabira novog predsjednika Vrhovnog suda, odgovorio je: 'Moguće.'

Upozorio je i na situaciju da je državni tajnik u MORH-u aktivni general (Zdravko Jakop, op. a.). 'Ne može aktivni vojnik, a posebno general, biti član političke vlade', upozorio je. Najavio je da će tražiti sastanak Vijeća za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u vojsci.

Ured predsjednika: Bez poništavanja odluke nema govora o daljnjem komuniciranju s Vladom

Milanović je u izjavi najavio zaoštravanje odnosa s premijerom Plenkovićem riječima: 'To neće proći, jer ću ja početi raditi iste stvari.' Iako nije pojasnio na što se to konkretno odnosi, iz Ureda predsjednika tportal doznaje da je predsjednik spreman, ako se Burčula ne vrati na posao, blokirati razgovore s premijerom o kadrovskim imenovanjima za koja je potrebna njegova suglasnost.

'Predsjednik će inzistirati da se poništi rješenje o umirovljenju i bez toga nema govora o daljnjem komuniciranju. Nikakvih imenovanja neće biti dok se to ne riješi. Vlada je na potezu', kažu u Uredu predsjednika, a na pitanje odnosi li se to i na nadolazeća imenovanja veleposlanika, odgovaraju da je i to moguće te pitaju 'kako dalje komunicirati kad se čovjeka bez mrlje u dugogodišnjoj vojnoj karijeri umirovljuje iz osobnih razloga, samo zato što se nekome ne sviđa?'.

'Tko se nije cijepio, magarac je bio'

Po pitanju cijepljenja i covida, rekao je: 'Tko se nije cijepio, magarac je bio.' Moguće je da će se cijepiti trećom dozom, a provjerit će i razinu antitijela.

Podsjetimo, predsjednik Milanović oštro je reagirao na umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, tvrdeći da je on umirovljen odlukom ministra obrane Marija Banožića i suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, a koji je utvrdio da je ostanak brigadira Burčula na čelu PZB-a u interesu Oružanih snaga RH.

  •  
  •  Zoran Milanović u Baćinu

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Potom je stigla reakcija Ministarstva obrane, koje tvrdi da je Banožić umirovio Burčula sukladno zakonskim ovlastima i potrebama službe.

Obilježavanja 30. godišnjice stradanja civila

Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. godišnjice stradanja civila u Baćinu te je u Memorijalnom prostoru položio vijenac ispred Spomen-obilježja masovne grobnice.

Izaslanik predsjednika Vlade je državni tajnik Špiro Janović, a programu obilježavanja nazočan je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić.

Nakon polaganja vijenaca, paljenja svijeća i odavanja počasti stradalim civilima kod Spomen-obilježja i kod Spomenika pored crkve Svih Svetih u Baćinu uslijedio je obilazak Spomen-sobe Domovinskog rata - Memorijalnog prostora. Potom je u Hrvatskoj Dubici u crkvi Presvetog Trojstva služena misa za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S. / V. Mo. / Foto: Zeljko Hladika

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.