Sprema li Vlada lex Fortenova?

06.11.2022. 10:10:00

Donosimo komentar naše Nataše Božić Šarić.

“Pa jesam ja predao Rusima cijeli Agrokor iako nisu imali osigurane tražbine i uz to omogućio prijateljima da se nakradu 5 milijuna eura? Jesam ja to napravio ili Plenković? Pa tko je onda ruski čovjek?”, grmio je 20. listopada predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Okreće pilu naopako, optužuje mene za Agrokor, da sam ja dao Agrokor Rusima! Ne! Ruske su banke u Agrokoru jer je bivši vlasnik odlazio u Rusiju i dizao kredite od milijardu i sto ili dvjesto milijuna eura! Te gluposti budalaštine i laži može pričati nekome tko ništa ne zna i ništa ne prati!”, odvratio mu je još isti dan iz Bruxellesa premijer Andrej Plenković.

Desetak dana nakon ovog obračuna kod Agrokor korala i premijer i predsjednik Hrvatske u šoku.

Udio ruske Sberbanke u Fortenovi, nasljedniku Agrokora, i to više od 43 posto Fortenove, kupio je misteriozni šeik, blizak saudijskom princu, izgleda uz pomoć hrvatskih poduzetnika koji su oženili moćne Ruskinje, a jedan od tih prije je radio za PPD koji su isto bili ruski igrači, a sada valjda više nisu, a taj je izletio iz Uprave jer je tukao ženu.

Nema te sapunice koja bi vjerno dočarala ovu fabulu no, kad ogolimo sve te više ili manje nebitne konfabulacije, dolazimo do srži.

Fortenova je danas, pet i pol godina nakon lex Agrokora i državnog protjerivanja Todorića iz te strateške prezadužene tvrtke, na više-manje istom mjestu gdje je Agrokor bio tada pa i malo niže i bliže dnu:

– prezadužena kompanija kojoj iduće jeseni na naplatu stiže obveznica teška milijardu i 157 milijuna eura (par stotina milijuna više nego u najgoroj fazi Todorićeve zaduženosti)

– s nejasnim vlasništvom ali jasnim ruskim utjecajem

– u operativnom poslovanju i planiranju teško opterećena sankcijama prema Rusiji

Vladina operacija Agrokor nije samo u problemima na gospodarskom planu. Procesi protiv Ivice Todorića, koji je u doba državnog konfisciranja Agrokora prokazan kao najveći kriminalac, u najmanju su ruku vrlo blizu fijasku. Todorić je oslobođen optužnice u tzv. slučaju Mali Agrokor, a u procesu Veliki Agrokor optužnica, ni 5 godina od Todorićeva uhićenja i dvije godine otkako ju je DORH prvi put podigao, nije još potvrđena na sudu.

U svakom slučaju: Fortenova je i danas, kao Agrokor nekad, privatna, ali strateška kompanija o kojoj ovisi ogroman dio hrvatske, ali i regionalne proizvodnje hrane i pića te njezine distribucije. Potpuno je nevjerojatno da država koja ju je nekad, pod izgovorom strateške važnosti i neprihvatljivosti ruskih investitora, preuzela na upravljanje danas nema nikakvih relevantnih saznanja o tome što se događa.

Sankcijska uredba Europske komisije donesena je još u srpnju, a uprava Fortenove ni država do zadnjeg dana tog roka nisu iznašle rješenje za izlazak Sberbanka iz vlasništva i raspetljavanje komplikacija koje zbog toga kompanija ima.

I što ćemo sad?

Piše li se opet neki lex specialis kojim će se nacionalizirati Fortenova? Kako će na kompaniju u kojoj radi 40 tisuća ljudi i njeno svakodnevno poslovanje utjecati ovaj vlasnički spor koji se sigurno neće riješiti preko noći? Hoće li se zasijati polja PIK-a Vinkovci, PIK-a Belje, hoće li imati što jesti stoka u PIK-u Vrbovec, hoće li biti tog sucokretovog ulja iz Zvijezde? To su pitanja čiji odgovor želimo čuti od vodećih političara u državi jer Fortenova nije danas ništa manje strateški važna nego prije pet godina.

Hoće li se država opet upetljati ili će se ovaj put probleme Fortenove prepustiti njezinim vlasnicima – tko god oni bili? I je li onda tako trebalo i prije pet godina?

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Nataša Božić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.