Sprema se Deklaracija o pozdravu ZDS, ide na potpis braniteljskim udrugama

06.04.2023. 11:20:00

Povodom prijedloga novog Prekršajnog zakona u kojem se do kraja kriminalizira pozdrav “Za dom spremni!” udruga “HRVATSKO BILO” ovim putem izvješćuje širu javnost kako taj čin smatra aktom političke trgovine koji u cijelosti negira povijesni kontekst pozdrava “ZDS”, piše ta udruga u priopćenju koje prenosimo u cjelosti, piše Priznajem.hr.

Čini se da unatoč brojnim žrtvama Domovinskog rata današnja koalicijska hrvatska vlast priznaje samo Goldstein-Klasnićevsku verziju novije hrvatske povijesti u kojoj se do krajnjih granica relativiziraju zločini komunističkog režima, a “ZDS” gleda isključivo kroz prizmu ustaštva.

U ovom slučaju od same povijesti “ZDS-a” koja je puno starija od Ante Pavelića i NDH-a, puno je važniji kontekst u kojem se taj pozdrav rabio za vrijeme Domovinskog rata kada je on bio jedan od simbola otpora pomahnitaloj četničkoj agresiji.

Ovim prijedlogom Zakona “ZDS” se svrstava isključivo na razinu ustaškog režima sa kojim velika većina današnjih građana RH ne želi imati nikakve veze, a baca se ljaga na sve vojno – redarstvene postrojbe koje su se pod tim pozdravom suprotstavile neprijateljskim hordama tijekom Domovinskog rata.

Zanimljivo je da isti oni koji predlažu ovaj Zakon imaju upalu glasnica od podrške Ukrajini putem pozdrava “Slava Ukrajini!” koji ima gotovo identičan povijesni kontekst poput “ZDS-a”.

U vezi s tim udruga “HRVATSKO BILO” najavljuje Deklaraciju o pozdravu ZDS koju će nakon Uskrsa uputiti na supotpisivanje svim braniteljskim udrugama u Hrvatskoj. Također, ovim putem svim vjernicima i dobrim ljudima udruga “HRVATSKO BILO” želi čestit i blagoslovljen Uskrs, piše ta udruga.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:screenshot/YT

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.