SRBI OPTUŽNICU PROTIV PILOTA MOGU BACITI U SMEĆE! Ugledni odvjetnik im priuštio hladan tuš: Ciljevi Beograda su jasni, ali Hrvati im neće dati zadovoljstvo

21.08.2022. 09:48:00

Zašto Srbija inzistira na optužnicama protiv četvero hrvatskih pilota i ima li potporu u međunarodnom pravu? Na ta pitanja za RTL je odgovorio Luka Mišetić, odvjetnik koji je pred Haaškim sudom branio generala Antu Gotovinu.

Objasnio je Mišetić najprije što znači ova odluka Apelacijskog suda Srbije za hrvatske pilote.

“Znači da će se voditi postupak u odsutnosti u Srbiji. Za pilote znači jednostavno da ne smiju ući na teritorij Srbije jer je jedini način da Srbija može doći do njih da oni prijeđu granicu i uđu na teritorij Srbije. Naime, zbog novih Interpolovih pravila nemoguće je Srbiji izdati međunarodnu tjeralicu preko Interpola bez suglasnosti Hrvatske. A siguran sam da Hrvatska vlada neće dati suglasnost za raspisivanje međunarodne tjeralice protiv hrvatskih pilota”, kazao je.

Na upit što očekuje kako će se razvijati suđenje pilotima, kazao je:

“Radi se o jednom političkom postupku koji ima jasan cilj, koji Beograd vodi, odnosno traži 27 godina i to je nekakva kriminalizacija ‘Oluje’. Što je, naravno, u kontradikciji s međunarodnim presudama. Ali očekujem da će doći do nekakve osuđujuće presude jer je proces otpočetka neobjektivan i očito montiran.”

Objasnio je potom zašto Srbija inzistira na ovim optužnicama i ima li potporu u međunarodnom pravu.

“To je proces domaćeg suda u Srbiji koji koristi međunarodno pravo. Postoje države koje koriste pojam univerzalne nadležnosti. Međutim, ovdje Srbija zloupotrebljava taj pojam o međunarodnom pravu za kreiranje nekakvih političkih presuda, da oni mogu anulirati na neki način presude koje su došle iz Haaškog tribunala. A koji jasno pokazuju sliku rata devedesetih: da su za većinu zločina, kaznene odnosno zločinačke politike vođene iz Beograda”, kazao je.

Mišetić smatra da Hrvatska ne treba “previše jako reagirati.

“Međutim, treba zauzeti jasan stav. Treba zaštititi njene građane od ovakvih, očito, montiranih procesa. To je na neki način i politička poruka, odnosno politička optužba Srbije protiv Hrvatske koja je članica Europske unije. I zbog toga Hrvatska treba reagirati na način da diplomatskim putem daje jasno do znanja da neće ovo prihvatiti, da također Hrvatska zauzima stav u pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji da mora mijenjati taj zakon”, zaključio je odvjetnik.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.