Srbi u panici: Titovi dugovi ponovno stigli na naplatu

17.09.2019. 17:20:00

U ponedjeljak ujutro Srbija je iz budžeta isplatila točno 11,5 milijuna eura, a za šest dana moraju isplatiti još čak 69,7 milijuna eura, i sve to zbog kredita koje su Titovi premijeri uzimali od svjetskih kreditora tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina, saznaje Blic Biznis.

Riječ je o dijelu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariškog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine.

Srbija je, inače, tijekom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u razdoblju od 1984. do 1989. godine, a riječ je o 20,2 milijuna eura.

U Narodnoj banci Srbije potvrdili su navedene podatke, a istaknuli su i da Srbija u ovoj godini mora otplatiti nešto više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovi starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura, a prethodnih godina u prosijeku su vraćali po oko 250 milijuna eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 milijuna.

Najviše duguju Pariškom klubu – 1,09 milijardi eura kod kojeg su se kao republika prije četiri desetljeća zadužili za ukupno četiri milijarde eura. Slijede Svjetska banka (700 milijuna eura) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom razdoblju odobrio 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 milijuna) i Kuvajtu (253,1 milijuna).

Inače, Hrvatska i Slovenija svoje su dugove otplatili prije 10 godina.

Hrvatska je Pariškom klubu otplatila poslednju ratu od 192 milijuna dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 milijuna, godinu dana kasnije. Posljednju ratu od ukupno 525 milijuna dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su Blicu u  slovenskoj centralnoj banci.

Izvor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.