SRBIJA NA NOGAMA ZBOG ĐAPIĆA I ŠKORE! Spominju Karamarka, Kolindu: ‘Ekstremisti vode glavnu riječ’

20.12.2019. 17:10:00

Srbijanski portal Blic, zaintrigirali su predsjednički izbori u Hrvatskoj, a poseban naglasak stavljaju na kandidata stranke Desno Antu Đapića čiji stav o ćirilici nazivaju sramnim. Naime, Đapić je tijekom sučeljavanja na javnoj televiziji izjavio kako je ćirilica provokacija koja traje godinama te da će taj problem riješiti promjena Ustava. Osim toga zasmetala im je teza Miroslava Škore da sa Srbijom treba riješiti pitanja granica i nestalih. Svoj obol ovoj temi dao je stoga za ovaj medij direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov koji se podsjetio posljednjeg susreta službenika dviju zemalja, koji se odigrao prije dvije godine u Zagrebu posjetom Vučiću, i od tada on detektira potpuno zahlađenja odnosa. Hrvatski političari, prema Popovu, antisrpskom histerijom skupljaju poene, a okrivljivanjem Srba skreću pažnju sa unutrašnjih problema. ”U Hrvatskoj je radikalizirana situacija od Karamarka pa naovamo, i ekstremnisti vode glavnu riječ, tamo je zagađena atmosfera, za sve probleme se okrivljuju Srbi, ima tu i ksenofobije, šovinizma, puno toga, a sve potpaljuju političari, putem medija. Za vrijeme Mesića i Josipovića imali smo relativno stabilnu situaciju i nije bilo incidenata prema Srbima, sada ovakvim izjavama skreću pažnje od unutrašnjih problema”, drži Popov koji se dotakao i predsjednice Grabar-Kitarović koja se izjavama o ćirilici diskvalificirala s pozicije predsjednice. ”Kolinda je poznata po neumjerenim izjavama, a tvrdnja koja je potpuno diskvalificira da bude predsjednica je ova o ćirilici, da treba riješiti neke druge stvari da bi ćirilica došla na red. Jedan od njenih najvažnijih zadataka kao predsjednice je da štiti Ustav i zakone, pravo na ćirilicu je zakonom omogućeno, i to se naprosto mora sprovesti, a sve drugo se riješava u hodu. Nevolja je što se time podgrijava antisrpska histerija, dok u Srbiji ima odijum prema Hrvatskoj, u Hrvatskoj postoji odijum prema Srbima da su bili agresori i na strani agresora, sad se to podgrijava i ne koristi nikome”, smatra Popov. I srpski analitičar Dragomir Anđelković sličnoga je stava, predsjednički kandidati pokazali su ksenofobiju i šovinizam, a među njima su i oni koji imaju izglede za ulazak u drugi krug-Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro.

”To nije tek običan šovinizam, to je podilaženje niskim strastima birača. Jer istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj mržnja prema Srbima na visokom nivou i političari koji na brzi način žele dobiti ponene urade to mržnjom prema Srbiji, a izjave koje se tiču ćirilice pitanja su direktno za Bruxelles jer je posrijedi kršenje svih standarda EU o zaštiti manjinskih prava”, upozorava analitičar.

Srbi su popisali i sporne izjave koje prenosimo u izvornom obliku:

SPORNE IZJAVE PREDSEDNIČKIH KANDIDATA

Da li Srbiji treba blokirati ulazak u EU?

Kolinda Grabar Kitarović, kandidat HDZ:

– Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću, da se ne vraća na Drugi svetski rat nego da doživi katarzu onoga što je uradila Hrvatskoj i drugim susedima.

Miroslav Škoro, nezavisni kandidat:

– Neću dići ruku za ulazak Srbije dok se ne reše pitanja nestalih, granice, ratne odštete, kulturnog blaga i arhiva koji se nalaze u Beogradu.

Anto Đapić, kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove:

– Srpska politika nepromenjiva je prema Hrvatskog od rata do danas, o ulasku Srbije treba da se pita narod u Hrvatskoj na referendumu.

Da li treba postaviti ćirilične ploče u Vukovaru?

Kolinda Grabar Kitarović:

– Zašto se forsira ćirilica pre zadovoljenja pravde? Prvo treba rešiti kažnjavanje ratnih zločinaca, pa onda govoriti o ćirilici.

Anto Đapić:

– Ćirilica je provokacija koja traje godinama, taj problem će rešiti promena Ustava.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Cropix

Izvorni autor: Iva Međugorac

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.