Srbin koji brani za Kanadu glavna tema na društvenim mrežama: Hit su montaže Borjana na traktoru

28.11.2022. 11:10:00

Hrvatska je pobijedila Kanadu na Svjetskom prvenstvu, a glavna tema na društvenim mrežama je golman Kanade, Milan Borjan. On je Srbin rođen u Kninu i za vrijeme rata s obitelji je napustio Knin i vratio se u Srbiju. U svojim je brojnim izjavama govorio kako se nije rodio u Hrvatskoj već tzv. RS Krajini, piše Narod.hr.

Reakcije poznatih

Politički konzultant Mate Mijić komentirao je na Facebooku Borjana riječima: “Mile, koliko si golova primio od Hrvatske?”

“Mala zemlja s velikim srcem. Bila je ovo epska utakmica hrabrih ratnika. Cestitke izborniku i našim dečkima na borbenosti, odvažnosti, trudu i hrabrosti. Vi ste naš ponos. ????????

P.S. Borjane, nadam se da si ponosan. Branio si baš onako kako su tvoji branili Knin ’95. Oluju ne možeš zaustaviti. La pa-pa! ????”, objavio je Željko Glasnović.

Kako smo već pisali, komentirao ga je i Joško Jeličić.

“Osim što ne poznaje dobro zemljopis, ne ulijeva baš povjerenje ni kao golman”, rekao je Jeličić.

Borjanove riječi o Hrvatskoj

“Hoću li imati motiv više protiv Hrvatske. Ne bih to komentirao. Pratili smo malo Hrvatsku i Maroko, bila je dobra utakmica. Danas svi igraju nogomet, a mi vjerujemo da možemo pobijediti Hrvatsku i Maroko”, rekao je Borjan za medije prije utakmice.

Što je Borjan ranije govorio o Hrvatskoj?

”Mislim da je jako zanimljiva grupa. Dobri protivnici. Naravno da mislim da možemo dalje, imamo izvanrednu momčad, igramo lijep nogomet, moderan, neka rivali razmišljaju o nama”, rekao je Borjan.

Tvrdi da je dobio brojne prijetnje Hrvata nakon izjave o svom mjestu rođenja.

”To puno govori o njima. Vrijeđanje, prijetnje i takva doza primitivizma. Dosta prijatelja imam iz Hrvatske i nikada nisam gledao tko je odakle. Ja ću se uvijek ponositi s mjestom svog rođenja.

Kada sam se rodio 1987. godine, rodio sam se u Republici Srpskoj Krajini i uvijek ću se time dičiti. Svi imaju pravo da misle drugačije. Mogu da me mrze, mogu me voljeti, ali nikad ne mogu da mi promjene pripadnost i rodno mjesto”, izjavio je Borjan.
Što je bila tzv. RSK?

U Kninu je 19. prosinca 1991. proglašena tzv. Republika Srpska Krajina, pobunjenička tvorevina hrvatskih Srba, u čiji su sastav ušle SAO Krajina, SAO Zapadna Slavonija i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Tzv. RSK se praktično nalazila pod nadzorom Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavija, bez čije pomoći se i ne bi mogla održati.

Tijekom Domovinskog rata prognano je 550.000 osoba (Hrvata, Mađara, nesrba, čak i Srba) te još 150.000 izbjeglica koji su otišli u inozemstvo. Veliki dio Hrvata prognan je nasilno iz tzv. Republike Srpske Krajine, a dio kao posljedica agresija i zločinačkih bombardiranja gradova i naselja.

U tzv. SAO Krajini nisu postojala ljudska prava za nesrbe. Svi nesrbi koji su ostali u svojim domovima su bili maltetrirani, ponižavani ali i ubijeni: pokolj u Baćinu-listopad 1991.; pokolj u Šašićima – 1992. g., pokolj u Polju i Lađevačkom Selištu kod Slunja – 1992. g.; pokolju u Medviđi kod Benkovca – 1993.g.; pokolj u Zatonu Obrovačkom – 1993. godine. Iz UNPA zona je tijekom mirovne operacije UN-a prognano oko 12.000 osoba a više od 400 ih je ubijeno. Cilj je bio stvoriti etnički čist prostor na području zamišljene velike Srbije (iz knjige “Domovinski rat – da se ne zaboravi”, dr. sc. Marko Jukić).

Pogledajte poruke koje je Narod.hr izdvojio:

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Društvene mreže

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.