Srednjoškolke digle glas i pozvale građane na prosvjed

24.11.2019. 10:01:00

Program 'Škola za život' započela je prošle školske godine i time je reforma školstva krenula ubrzano, a učenici koji su učili po starom programu morat će se naglo prilagoditi. Učenice II. razreda zagrebačke Gimnazije Ivan Supek tim su povodom  pozvale sve zainteresirane na prosvjed koji će se održati 9. prosinca u 10 sati ispred zgrade Ministarstva obrazovanja, piše Večernji list

"Razmišljamo izvan zadanih okvira, ne tražimo boljitak samo za sebe, brinemo i o generacijama iza nas", poručile su Rina Krnetić, Marta Jelisavčić, Mirta Jordan, Hana Heinrich i Lea Mužević, učenice II. razreda zagrebačke Gimnazije Ivan Supek. Ove mlade aktiviskinje odlučile su organizirati prosvjed 9. prosinca u 10 sati ispred zgrade Ministarstva obrazovanja na zagrebačkim Sveticama. Ovaj prosvjed nije ni na koji način vezan uz prosvjed nastavnika koji traje proteklih mjesec dana, već je vezan uz probleme državne mature kojoj će one pristupiti tek za dvije godine.

Njihova poruka glasi: "Odbijamo biti pokusni kunići" i njome ove učenice namjeravaju upozoriti javnost na probleme koji se vežu uz procesw reforme školstva.

Cilj provođenja 'Škole za život' bio je testirati nove sadržaje i nove metode podučavanja kako bi se oni mogli implementirati na buduće naraštaje.

"Kada sljedeće godine upišemo treći razred gimnazije, bit ćemo ubačeni u 'Školu za život', i reformu krenuti provoditi ubrzano. Drugim riječima, dvije godine gimnazije učili smo po starom programu, dvije ćemo učiti po novom, a sadržaj mature bit će isključivo po novim kurikulima. To očekuje sve učenike koji su sada drugi razred, bez obzira na to jesu li ili nisu bili uključeni u eksperiment. Nismo protiv reforme obrazovanja, shvaćamo da nam svima treba vremena, svima nam trebaju promjene u obrazovanju, ali jednostavno na vrijeme želimo upozoriti sve odgovorne i odrasle da je prirodnije i logičnije da novu maturu pišu učenici koji su ove godine upisali prvi razred gimnazija i koji su počeli od početka srednjoškolskog obrazovanja, učiti po novom programu".

Informacije o prosvjedu dijele se po društvenim mrežama a učenice naglašavaju kako se ne radi o običnom mladenačkom buntu:

"Samo želimo da se čuje naš glas i da se u obzir uzmu naši argumenti. Želja nam je da na prosvjed dođe što više učenika, no ono što želimo istaknuti jest da je riječ o mirnom prosvjedu na kojem ne želimo nikakve incidente", piše Večernji list.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.