Sretan kraj potrage u poznatom austrijskom skijalištu: Sve nestale osobe pronađene, među njima i Hrvat!

26.12.2022. 18:14:00

Jedna je osoba brzo izvučena iz snijega i s teškim ozljedama prevezena u bolnicu u Innsbrucku

Zadnje dvije osobe koje su se vodile kao nestale nakon lavine u skijalištu Lech/Zuers na zapadu Austrije javile su se vlastima pa je operacija potrage i spašavanja suspendirana, objavila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA, a prenio Reuters.

Prema pisanjima austrijskih medija, koji su objavili snimku u trajanju od 19 sekundi a na kojoj se vidi sva snaga lavine, nesreća se dogodila nasred skijaške staze broj 134 (crvena Balmen), točnije ispod Trittkopfa na 2720 metara nadmorske visine.

Lavina je pomaknula pistu te pogodila deset ljudi, a na snimci koju je mobitelom jučer, na Božić, oko 15 sati zabilježio jedan skijaš se čuju vrisci.

Insane in-bounds avalanche today in Zürs, Austria. 10 people buried but all rescued. pic.twitter.com/rzkTHA2F1T

— James J. Jung (@james_jjung) December 26, 2022

Jedna je osoba brzo izvučena iz snijega i s teškim ozljedama prevezena u bolnicu u Innsbrucku. Kako navodi APA, ta se osoba trenutno nalazi na odjelu intenzivne njege, no zdravstveno joj je stanje stabilno. Die Presse navodi da je osoba iz Njemačke ta koja je zadobila teške tjelesne ozljede. Salzburger Nachrichten navodi da se radi o 46-godišnjem muškarcu.

Prema izvješću austrijske policije, među deset nestalih su bila tri Nijemca, tri Belgijanca te po jedan Nizozemac, Amerikanac, Bosanac i Hrvat.

Kako navodi APA, osim spomenute osobe koja je u lavini zadobila teške tjelesne ozljede, tri osobe su lakše ozlijeđene dok ih je šestero prošlo bez ozljeda.

U potragu za unesrećenima-nestalima krenulo je preko 200 osoba raznih službi a bilo je dignuto i sedam helikoptera. Svi nestali su na kraju pronađeni - šest ih se samo oslobodilo te pronašlo put dok su ostale skijaše pronašle potražne službe. Svi su adekvatno zbrinuti.

Iduće na potezu je alpsko tužiteljstvo koje od vještaka iz te domene i uz pomoć policije, očekuje izvješće i odgovore na pitanja je li pista trebala biti zatvorena i je li uopće, prije lavine, bila temeljito pregledana? Također, još uvijek ostaje visiti u zraku i što je točno bio okidač za pokretanje lavine.

Navodi se da je moguće da su je uzrokovali čovjek, životinje ili sunčeva radijacija. Opasnost od lavine u Lech/Zuersu u nedjelju je iznola tri od pet.

Lech/Zuers se reklamira kao "jedno od najboljih skijališta na svijetu" i dio kolijevke alpskog skijanja.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.