Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj pred stečajem: Sud izdao naredbu mitropolitu

22.11.2023. 16:02:00

Trgovački sud u Zagrebu za 19. prosinca zakazao je ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu otvaranja stečaja nad Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj, eparhijom zagrebačkom-ljubljanskom te je naredio mitropolitu Kirilu Bojoviću da dostavi popis imovine i obaveza eparhije. 

"U slučaju neodazivanja na saslušanje sud može osobi ovlaštenoj za zastupanje dužnika odrediti dovođenje, a može ju i kazniti novčanom kaznom u iznosu do 1.327, 23 eura (10.000 kuna)", stoji u rješenju. Sud podsjeća i da za davanje neistinitog ili nepotpunog popisa imovine i obveza, dužnik odgovara kao za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom.

U obrazloženju se navodi da je četvrtog listopada bio obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut zahtjevom Financijske agencije (FINA) te je odlučeno da će se postupak nastaviti primjenom općih odredbi Stečajnog zakona.

Koji je razlog tome?

Kao razlog tome, navodi se kako iz dostavljene dokumentacije proizlazi da društvo raspolaže imovinom i to nekretninama upisanim u zemljišne knjige koje vodi Općinski sud u Puli.

U objavljenoj sudskoj dokumentaciji ne navodi se iznos dugovanja eparhije, no FINA je pozvana da dostavi potvrdu o stanju žiro računa dužnika s datumom neposredno prije ročišta zakazanog za 19. prosinca.

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, eparhija zagrebačko-ljubljanska upisana je u Registar vjerskih zajednica 16.11.2004., sa sjedištem u Zagrebu – Ilica 7/II.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: dem/h/Fpto: HINA/SNV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.